Do naložb z navitimi številkami

Izolski župan Igor Kolenc pričakuje, da bo občinski svet danes sprejel predlog proračuna za prihodnji dve leti. Upoštevaje oceno izvršitve letošnjega proračuna in gospodarsko krizo pa je krovni finančni dokument zastavil precej širokopotezno. Za prihodnje leto je predvidel 25,86 milijona prihodkov (do konca tega leta jih bo najbrž le 16,19 milijona) in 26,5 milijona odhodkov (letos naj bi porabili vsega skupaj 15,76 milijona). Primanjkljaj naj bi znašal 645.742 evrov.

 Foto: Mirjana Cerin
Foto: Mirjana Cerin

IZOLA >Igor Kolenc je nedavno že pojasnil, da je predlog proračuna načrtno “napihnil”, sicer ne bi mogli izpeljati nobene resnejše naložbe in se nadejati evropskega denarja. Prihodnje leto naj bi tako načrpali kar 2,7 milijona iz državnega in evropskega proračuna, od koder so bili lani deležni skromnih 171.400 in letos 377.000 evrov.

> največji projekt v prihodnjih dveh letih: gradnja slemenske ceste Jagodje–Šared s kanalizacijskim sistemom za Šared za skupaj sedem milijonov evrov (zdaj odkupujejo zemljišča in urejajo dokumentacijo)

> prihodnje leto: dokončanje gradnje kanalizacije v Kortah za 2,2 milijona evrov, kar delno sofinancira EU;

ureditev štirih krožišč v skupni vrednosti milijon evrov; začetek dveh medobčinskih projektov: hidravlične izboljšave skupaj s koprsko in piransko občino, za kar bodo v Izoli namenili 780.000 evrov, in projekt Oskrbe s pitno vodo Obale in Krasa, za kar so v proračunu za 2013 predvideli milijon; ureditev Rekreacijskega parka Livade za 370.000 evrov

> kup manjših naložb za prihodnje leto: nadzidava prostorov v Kraški ulici za potrebe športa in rekreacije, prekritje igrišč ob mestnem stadionu z umetno travo, nadkritje balinišča v Arrigoniju ter dokončanje obnove igralnice vrtca v enoti Školjka

Manj kaznovanja

Glavnino sicer predstavlja 14,9 milijona tekočih in predvsem 10,6 milijona davčnih prihodkov. Med 4,3 milijona nedavčnih prihodkov pa je opaziti nižjo vsoto glob in drugih denarnih kazni. Letos so iz tega naslova zbrali 442.375 evrov, medtem ko za prihodnje leto načrtujejo 269.000, kar je za slabih 20 tisočakov manj kot leta 2011 in bistveno vpliva na občutek Izolanov, ali je občinski inšpektorat skupaj z redarji prijazen do občanov.

Župan stavi tudi na 7,5 milijona kapitalskih prihodkov, od katerih naj bi kar 7,4 milijona dobili s prodajo stavbnih zemljišč, ki so jih doslej v odkup ponujali za kvečjemu nekaj sto tisoč evrov - letos za 143.631, lani za 311.350.

Več za službena potovanja in nagrade

Med načrtovanimi odhodki pa izstopajo investicijski v višini skoraj 11,5 milijona, kar je trikrat več kot letos. Od skupaj 7,7 milijona tekočih odhodkov pa naj bi za plače in druge izdatke zaposlenih porabili 1,6 milijona, torej osem odstotkov več kot letos. Več denarja bodo namenili tudi za delovno uspešnost in službena potovanja; za slednje naj bi šlo 9135 evrov, dobrih dvakrat več od letošnjih 3861. Delovno uspešnost naj bi nagradili s skupaj 6000 evri, medtem ko so ji letos namenili 1564 evrov.

Pomoč zasebnikom

Za slabih sedem milijonov so predvideli tekočih transferjev, od teh naj bi 183.000 evrov namenili subvencioniranju zasebnih podjetij in zasebnikov, kar je v času gospodarske krize spodbudno in je skoraj osemkrat več od letošnje ali lanske vsote. Ob koncu leta naj bi na računih občine ostalo 550.000 evrov. Kljub temu pa bi se lahko dodatno zadolžili za poldrugi milijon evrov.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano