Pahor začel petletni predsedniški mandat

Novi predsednik republike Borut Pahor je dan po prisegi v državnem zboru danes v predsedniški palači v Ljubljani prevzel predsedniške dolžnosti od zdaj že nekdanjega predsednika Danila Türka. Türk se je nato z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije, Pahor pa je s tem kot četrti predsednik republike začel petletni mandat.

Foto: STA
Foto: STA 

LJUBLJANA>Borut Pahor je v spremstvu partnerke Tanje Pečar ob 11. uri prispel pred predsedniško palačo, kjer je igrala policijska godba, del Prešernove in Erjavčeve ceste pa je bil zaprt za promet. Pred predsedniško palačo je Pahor kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pregledal častno enoto Slovenske vojske in pred odhodom v palačo še pozdravil nekaj zbranih državljanov.

Primopredaja poslov med nekdanjim in novim predsednikom republike poteka po vnaprej določenih protokolarnih pravilih. Po prihodu v predsedniško palačo se je Pahor sestal z Danilom Türkom, nato pa je sledil skupni pogovor, pri katerem sta sodelovali Pahorjeva partnerka Tanja Pečar in soproga dosedanjega predsednika republike Barbara Miklič Türk.

Sledil je še ločen pogovor Pečarjeve in Miklič Türkove, nato pa sta Pahor in Türk skupaj prišla pred predsedniško palačo. Tam se je Türk z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije in se skupaj s soprogo odpeljal, Pahor pa se je s spremljevalko vrnil v predsedniško palačo.

STA


Najbolj brano