Slavnostna seja DZ ob dnevu enotnosti in samostojnosti

Poslanke in poslanci so s slavnostno sejo DZ obeležili dan samostojnosti in enotnosti. Enotna odločitev o samostojnosti je bila izraz popolnega zaupanja in prepričanja v skupni cilj in potrditev pravilnosti začrtane poti, je dejala podpredsednica DZ Romana Tomc.

Podpredsednica DZ Romana Tomc. Foto: STA
Podpredsednica DZ Romana Tomc. Foto: STA

LJUBLJANA> V vseh letih samostojnosti pa smo po njenih besedah prevečkrat pozabili na odgovornost.

“Še posebej pa se moramo odgovornosti zavedati nosilci oblasti. S predanim, učinkovitim in preglednim delom ter z občutkom za pravičnost in poštenost smo dolžni predstavniki vseh treh vej oblasti, poslanci, ministri in sodniki, vsak na svojem področju, izkazati spoštovanje ljudem, ki so nam zaupali upravljanje te države,” je dejala Romana Tomc na današnji slavnostni seji DZ.

“S povrnitvijo medsebojnega zaupanja v celotni družbi, z zavedanjem, da je spoštovanje do soljudi ena temeljnih vrednot in z upoštevanjem, da je svoboda posameznika omejena s svobodo drugih posameznikov, se lahko nadejamo tudi umiritve neproduktivnih idej, ki blokirajo delovanje države,” je dodala.

Reforme in socialna država

Nedavna odločitev ustavnega sodišča in petkov umik referendumske pobude o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014 sta po njenih besedah izraz spoštovanja in odgovornosti do nas vseh. Poudarila je, da je “v tem trenutku življenjskega pomena za našo državo in vse nas, da uskladimo različne poglede in dosežemo čim večjo enotnost, da povrnemo zaupanje v pravno državo, in ne nazadnje, da prebudimo svojo samozavest in se začnemo spet zavedati, da Slovenke in Slovenci znamo in zmoremo”.

Če nam je to uspelo pred dvema desetletjema, ko je bila naša prihodnost veliko bolj negotova, nam bo zagotovo uspelo tudi danes, je prepričana Romana Tomc.

Poudarila je, da smo uspešno zagrizli v reforme, ob tem pa uspeli obdržati socialno državo. Stavimo na naše gospodarstvenike in prodorne znanstvenike, ki jim moramo omogočiti priložnost, da razvijejo svoje sposobnosti. Vse bližje je tudi sanacija bančnega sistema in upravljanja z državnim premoženjem. Načrtovana izplačila iz proračuna za plače, pokojnine in socialne izdatke, pa tudi za nove investicije, niso ogrožena, je navedla.

Razlogi za optimizem

Po njenih besedah je vedno več razlogov, ki vlivajo optimizem, da bo tudi te krize konec, da bodo mladi dobili zaposlitev, da bodo ljudje za pošteno delo dobili primerne plače in da bo naša starejša generacija mirno preživljala svoja zlata leta. Še vedno pa smo pred velikimi izzivi, je dejala podpredsednica DZ in dodala, da je treba videti dlje in iti pogumno naprej.

Na seji so predstavili tudi izseke iz dokumentarnega filma “20 let državnega zbora” avtorice Ljerke Bizilj, ki ga je v okviru 20. obletnice državnega zbora pripravila Televizija Slovenija v sodelovanju z DZ.

Slavnostne seje so se poleg Boruta Pahorja, ki je na seji prisegel kot četrti predsednik republike, udeležili tudi Pahorjeva partnerica Tanja Pečar, dosedanji predsednik republike Danilo Türk, premier Janez Janša, predsednik DS Mitja Bervar, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, bivši predsedniki DZ ter drugi najvišji predstavniki političnega in družbenega življenja ter diplomatski zbor.

Poslopje DZ je posebej zavarovano z ograjami in policisti, saj tudi danes v Ljubljani poteka protest, tokrat so se na Kongresnem trgu zbrali kulturniki in umetniki, ki bodo krenili pred Cankarjev dom, kjer bo ob 20. uri osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

STA


Najbolj brano