Protestival ob državni proslavi

Udeleženci današnjega shoda v Ljubljani, imenovanega Protestival, so s Kongresnega trga najprej krenili do Prešernovega trga, nato pa se zbrali na Plečnikovem trgu. Protesti so mirni, alternativna proslava, ki so jo pripravili ob uradni državni, ki poteka v Cankarjevem domu, pa mineva v znamenju recitacij in pesmi.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA> Kulturniki, ki so pripravili današnji shod, so sprva načrtovali, da bi svojo proslavo, ki poteka hkrati z državno proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, izvedli pred Cankarjevim domom, a je policija zaprla dostop do DZ, Trga republike in Cankarjevega doma.

Udeleženci recitirajo in pojejo pesmi znanih avtorjev, pa tudi pesmi, ki so jih pripravili za današnji protest. Igralec Sergej Ferrari je kot predstavnik Primorske Borutu Pahorju, ki je danes v DZ prisegel kot novi predsednik republike, očital, da je izdal rdečo zvezdo, brez katere da ne bi bilo Primorske. Igralka Lara Jankovič je dejala, da je hvaležna premierju Janezu Janši, da z vsako grožnjo in žaljivko ljudi bolj združuje.

Pred tem so protestniki z žvižgi in vzkliki pospremili odhod nekaterih udeležencev slavnostne seje DZ v Cankarjev dom, kjer poteka državna proslava. K udeležencem je pristopil tudi Pahor, množica pa ga je po poročanju medijev izžvižgala. Pojavili so se novi transparenti, eden med njimi sporoča “Voluharji, podgane, čez rov do dvorane”.

Več kot 1000 udeležencev shoda, s katerim želijo številni kulturniki, umetniki, društva in drugi opozoriti na potrebo po drugačni paradigmi v kulturi in politiki, je s Kongresnega trga odšlo na Prešernov trg, kjer so med drugim prepevali Zdravljico, nato pa po Čopovi ulici in Slovenski cesti odšli proti Trgu republike.

Protestniki med drugim nosijo maske, zvonce, s čimer se sprašujejo, komu zvoni, in sveče, s katerimi sporočajo, da je umrla država. Veliko jih je tudi namaskiranih v zombije; nekateri od eh premierju Janši sporočajo, da ga “tudi v podzemlju ne marajo”. Ena največjih mask na shodu predstavlja smrt, ker da se dogaja pogreb pravne in socialne države.

Med udeleženci je vrsta vidnih kulturnikov, med njimi predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, pisatelj Dušan Šarotar, igralki Jožica Avbelj in Jerca Mrzel, umetnik Vuk Ćosić in drugi.

Ideja za Protestival oziroma Pro-slavo je bila pred dnevi objavljena na spletnem družbenem omrežju Facebook, podporniki dogodka pa so med drugimi direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik, lutkar Matija Solce, Društvo slovenskih pisateljev in Združenje KOKS.

STA


Najbolj brano