Protest v Mariboru

Približno tisoč protestnikov v Mariboru, od koder se je protestni val tudi razširil po vsej Sloveniji, še vedno mirno protestira na tako imenovani prvi vseslovenski ljudski vstaji. Na Trgu Leona Štuklja na tokrat prijavljenem protestu ljudje izražajo nezadovoljstvo nad lokalno in državno oblastjo, na odru pa se izmenjujejo govorniki in glasba.

 Foto: STA
Foto: STA

MARIBOR> Mariborska igralca Vlado Novak in Peter Boštjančič sta med drugim prebrala manifest, s katerim skupina Skupaj za Maribor zahteva takojšen odstop aktualne mestne politike in nujne spremembe za boljšo prihodnost Maribora. Člani skupine namreč menijo, da je sedanjemu stanju treba narediti konec in da se mora občina takoj posvetiti življenju občanov in občank ter reševanju tistih problemov, ki jih številni izmed njih danes več ne morejo rešiti sami.

Skupina zato po besedah obeh govornikov zahteva takojšnji odstop župana Franca Kanglerja in mestnega sveta, takojšnjo uvedbo vseh revizijskih in preiskovalnih postopkov zoper vse, ki so osumljeni korupcijskih in drugih dejanj, strokovno utemeljen premislek o prihodnosti Maribora ter uvedbo rešitev za odpravo revščine in lakote v mestu.

Veterani vojne za Slovenijo pa so zaskrbljeni nad socialnimi razmerami v državi, zato so se, kot pravijo, odgovorno in brez politikantske preračunljivosti pridružili skupnemu pritisku prebivalcev Slovenije proti oblastniški samovolji in zavračanju dialoga ter nesposobnosti oblasti pri reševanju ekonomske, socialne, moralne in etične krize. Ob tem obžalujejo, da je javni protest danes postal edino sredstvo in upanje obupanih ljudi, zato menijo, da tistim, ki so zlorabili zaupanje ljudi, ni mesta v slovenski politiki.

Med transparenti je poleg klasičnega “Gotof je” med drugim opaziti tudi napise “Stric iz ozadja je kapital”, “Kapitalizem ne bo padel, treba ga bo poriniti”, “Sodba v imenu Janše” in “Maji so se zmotili, Slovenijo so ubili že 12. decembra”.

Četrta mariborska vstaja, na kateri so aktivno vlogo prav tako prevzeli predstavniki gibanja 29. oktober z aktivistom Sanjinom Jašarjem na čelu, je pred tednom dni minila mirno. Medtem ko so se pretekle demonstracije sprevrgle v nasilje, v katerem je bilo pridržanih več kot sto ljudi, več deset pa ranjenih, med njimi tudi precej policistov, so prejšnji teden protestniki mirno krenili na pohod po mestu.

STA


Najbolj brano