Poslanka Truda Pepelnik je odstopila

Predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant je danes prejel odstopno izjavo poslanke DL Trude Pepelnik, ki se je odločila, da se s 1. januarjem 2013 umakne iz politike. Virant je v izjavi za medije ocenil, da si je poslanka z odstopom zaradi pogojne obsodbe postavila najvišji možni etični standard.

Poslanka Truda Pepelnik se bo 1. januarja 2013 umaknila iz politike Foto: STA
Poslanka Truda Pepelnik se bo 1. januarja 2013 umaknila iz politike Foto: STA

LJUBLJANA> V DZ naj bi jo nasledil Branko Kurnjek. Kot razlog za svojo odločitev je Truda Pepelnik navedla sodbo Okrajnega sodišča na Ptuju, ki je presodilo, da je v času službovanja na Občini Ruše naredila napako pri vodenju upravnega postopka. Kazen, ki jo je Pepelnikova dobila za to dejanje, je po Virantovih besedah pogojna in po zakonu to ne ustreza kriterijem, zaradi katerih bi poslanec izgubil funkcijo.

“Vendar si je Pepelnikova postavila najvišji možen etični standard, ki mora veljati v politiki, in se odločila, da se iz politike umakne. Če bi vsi v politiki spoštovali takšne etične standarde, bi bil verjetno danes Kongresni trg prazen,” je ocenil Virant.

Pepelnikova se je o tem pogovarjala tudi s predstavniki DL, vendar je odločitev v prvi vrsti njena, je pojasnil Gregor Virant in zagotovil, da na njo niso izvajali nobenega pritiska. Pepelnikova po Virantovih besedah ostaja v stranki in je k odstopu ne bodo pozivali.

Virant ponovil poziv nekaterim poslancem

Virant je ponovil poziv tudi poslancem Ivanu Vogrinu, Ivanu Simčiču in Borutu Ambrožiču, da se umaknejo iz DZ, ker njihova pretekla ravnanja mečejo slabo luč na vse poslanke in poslance. Pepelnikovo pa je postavil za zgled drugim politikom. Četrtkovo napoved odstopa poslanca SDS Branka Mariniča je Virant označil za dobro novico, ob tem pa ocenil, da je bilo njegovo dejanje precej težje.

V DL so pojasnili, da je Pepelnikova kot uslužbenka Občine Ruše odobrila vlogo za podaljšano obratovanje gostinskega lokala za eno uro v naslednjem dnevu. Ker pa je vloga prišla v petek tik pred iztekom delovnega časa, jo je Pepelnikova v vložišče odnesla v ponedeljek, še prej pa je v dokumentu popravila nekaj vejic. Policija je v gostinskem lokalu preverjala, ali imajo dovoljenje za podaljšano obratovanje, vendar se je kasneje izkazalo, da je bil dokument nazadnje spreminjan in vložen v ponedeljek.

“Ker v Državljanski listi etika predstavlja temelj vseh vrednot, odločanja in odgovornosti, se je Pepelnikova odločila, da pod bremenom izrečene sodbe svojega dela v državnem zboru ne želi nadaljevati,” so danes sporočili iz DL.

Prihodnje leto v poslanskih klopeh tri spremembe

V DL obžalujejo, da bodo izgubili “sodelavko, ki je svoje delo v DZ vedno opravljala vzorno, natančno in z veliko mero predanosti”. Obenem pa njeno odločitev za odstop pozdravljajo, saj da je skladna z visokimi etičnimi standardi Državljanske liste.

“Upamo, da bo postala zgled vsem slovenskim politikom, ki kljub pravnomočnim obsodbam vztrajajo na svojih položajih in zapravljajo zaupanje ljudi v najpomembnejše institucije v državi,” so zapisali v stranki.

V letu 2013 bodo tako v poslanskih klopeh najmanj tri spremembe. Borut Pahor (SD) namreč v nedeljo prevzema posle predsednika republike, Branko Marinič (SDS) pa bo z 31. januarjem odšel, ker ga je sodišče spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

STA


Najbolj brano