Do 100 odstotkov višje položnice

Krepko višje zneske na položnicah za odvoz odpadkov bodo po novem letu dobivali tudi v piranski občini. Povprečno bodo stroški višji za dobrih 48 odstotkov. Gospodinjstva smetarine ne bodo več plačevala na osnovi velikosti stanovanja, pač pa glede na število oseb v gospodinjstvu.

Višjim cenam botruje tudi sistem zbiranja odpadkov od vrat do vrat Foto: Helena Race
Višjim cenam botruje tudi sistem zbiranja odpadkov od vrat do vrat Foto: Helena Race

PIRAN> Neposredne primerjave, koliko več bo plačevalo posamezno gospodinjstvo, zato ni mogoče narediti.

Gospodinjstva v piranski občini zdaj plačujejo od 3,2 evra do 11,55 evra na mesec (brez DDV), znesek na položnici je odvisen od kvadrature stanovanja. Po novem letu pa bo podjetje Okolje za osnovo obračuna stroškov ravnanja z odpadki vzelo število oseb v gospodinjstvu. Tako bo piranski občan, ki živi sam, plačeval 14,74 evra na mesec, gospodinjstvo z dvema članoma 17,68 evra, s tremi člani 20,61 evra, s štirimi pa 23,55 evra (v cene je že vključen davek).

Poleg položnic za odpadke bodo po novem letu občutno višje tudi položnice, ki jih pošilja Rižanski vodovod. A ne bo se podražila voda, pač pa kanalščina, ki je zaračunana na isti položnici, ceno pa postavlja Okolje Piran. Povprečnemu gospodinjstvu bo Okolje zaračunalo še skoraj devet evrov tako imenovane omrežnine, kar je skoraj sto odstotkov več kot doslej. Na tak način bo Okolje dobilo denar, ki ga porabi za vzdrževanje kanalizacijske infrastrukture in čistilne naprave (936.000 evrov na leto). Gospodinjstvo, ki porabi 16 kubičnih metrov vode na mesec, zdaj plačuje 9,5 evra za kanalščino, po novem letu bo znesek narasel na kar 18,94 evra. Podražitev bi bila še višja, a je občina gospodinjstvom namenila 100.000 evrov subvencije, oziroma po en evro na gospodinjstvo na mesec.

Ugodno kompostiranje

Gospodinjstva, ki bodo sama kompostirala biološko razgradljive odpadke (to bodo morala sporočiti Okolju), bodo dobivala nekoliko nižje račune. Tričlanska družina, ki bo imela svoj kompostnik, bo - na primer - prihranila po tri evre na mesec.

Neposredne primerjave starih in novih cen ni mogoče narediti, a povprečno bodo zneski na položnicah za skoraj polovico višji. Pri tem v občinski upravi in na Okolju pojasnjujejo, da bi bila podražitev še krepko višja (za kar približno 80 odstotkov), če ne bi občina še naprej subvencionirala ravnanja z odpadki. Tako bo v letu 2013 za ravnanje z odpadki in njihov odvoz namenila 300.000 evrov. Če te subvencije ne bi bilo, bi štiričlanska družina plačevala še šest evrov na mesec več, je pojasnil Ljubo Bertok, predstojnik občinskega odbora za gospodarstvo in turizem.

Subvencija tudi za vikendaše

Ker so bile cene zadnji dve leti zamrznjene in komunalna podjetja s položnicami niso dobila dovolj denarja za plačevanje stroškov ravnanja z odpadki, je piranska občina luknjo krpala s kar 700.000 evri na leto. “Ministrstvo je predpisovalo vse več novih zahtev, tudi izdajalo odločbe o zapiranju občinskih deponij, s čimer so se stroški povečevali. Po drugi strani pa ministrstvo ni zagotovilo pogojev za zagotavljanje sredstev za njihovo kritje,” razloge za dvig cenpojasnjujejo v občinski upravi in Okolju.

Pri tem dodajajo, da visokim stroškom botruje tudi lansko zaprtje občinske deponije - stroški prevoza, obdelave in odlaganja odpadkov v Logatcu letno stanejo kar 800.000 evrov. To je skoraj tretjina vseh stroškov ravnanja z odpadki.

Lastniki počitniških stanovanj bodo za odvoz in ravnanje z odpadki plačevali 14,74 evra, oziroma znesek enočlanskega gospodinjstva, pripada jim tudi občinska subvencija. Andreja Humar Fatorič je pri tem opozorila: “Ne zdi se mi prav, da iz občinskega proračuna subvencioniramo odvoz smeti tudi za počitniška oziroma vikend stanovanja in tista, v katerih med letom bivajo študenti.HELENA RACE


Najbolj brano