Ajdovci bi poslali vse domov

Petkovega tretjega protesta v središču Ajdovščine se je udeležilo okrog 30 protestnikov. Na krajšem shodu na Lavričevem trgu so ponovili svoje nestrinjanje z razmerami v državi in zahtevali odhod političnih elit, ki so državi vladale 20 let, ter nujne spremembe v smislu vzpostavitve pravne, pravične in državljanom prijazne države.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA> Po shodu so se na povabilo župana Marjana Poljšaka v Dvorani prve slovenske vlade srečali s predstavniki občinske uprave, javnega podjetja in občinske politike, tako koalicije kot opozicije. V polemični razpravi so izpostavili konkretna vprašanja in težave, ki pestijo ajdovske občane. V prvi vrsti so se obregnili ob aktualno povišanje cen komunalnih storitev v občini, opozorili so tudi na problem slabega nadzora nad gradbenimi posegi v občini ter nanizali še druge žulje. Ob trenutni slabi gospodarski situaciji v občini so od občinske politike želeli izvedeti, kaj namerava narediti za izboljšanje razmer na področju zaposlovanja, še posebej mladih in izobraženih občanov. Župan Marjan Poljšak je prisotnim občanom zatrdil, da se občina trudi po najboljših močeh, ne more pa rešiti vseh težav, ki so se nakopičile v državi. Ob pozivu predstavnika občinske opozicije, da je čas, da se aktualni župan poslovi od vodenja občine, je prevladala ocena, da se občinska politika ukvarja z reševanjem zadev, ki jih dirigira država, zato je treba stvari začeti reševati na državnem nivoju.

Politiki v pokoj in občasno v Primorskih novicah...

Vilko Brus, neformalni vodja protestnega gibanja v Ajdovščini, je v nadaljevanju izpostavil deset zahtev, ki naj bi jih podpirali protestniki v vsej Sloveniji:

1. Janša naj odstopi in naj se za vekomaj umakne iz politike. Svoj prosti čas naj nameni obiskom sodišča, kamor je vabljen. Lahko tudi kdaj da kak intervju za Primorske novice.

2. Kučan sicer ni več aktiven, ampak naj se vseeno umakne iz politike. Kdaj pa kdaj naj da kak intervju za Primorske novice.

3. Pahor naj niti ne priseže za predsednika države. Sodeloval je doslej pri uničenju države v vseh možnih funkcijah. Nihče ni imel toliko funkcij kot on. Doživljenjsko naj se umakne iz politike in le kdaj pa kdaj da kak intervju za Primorske novice.

4. Janša naj odstopi kot predsednik SDS. Jankovič naj odstopi kot predsednik Pozitivne Slovenije. Erjavec naj odstopi kot predsednik Desusa, Semolič naj odstopi kot predsednik Svobodnih sindikatov po 21 letih. Le Vatikan namreč pozna doživljenjske šefe.

5. Zahtevamo predčasne državne volitve, kjer morajo stranke kandidirati ljudi, ki niso bili že več kot dvakrat na katerikoli državni funkciji v zadnjih 20 letih. Predsedniki strank nimajo kaj iskati na kandidatnih listah. Takoj naj se razpusti državni svet, saj je le sam sebi namen oziroma je edini namen, da daje legimiteto kriminalcem.

6. Takoj naj se sprejme zakon o razpustitvi prek 200 slovenskih občin. Vsi župani naj odstopijo. Sprejme se zakon, ki predvidi do 20 občin v Sloveniji, z najmanj 15.000 prebivalcev. Le v teh občinah so profesionalni župani. Člani občinskih svetov ne smejo biti plačani.

7. Na državnozborskih volitvah ne more kandidirati nihče, ki je bil pravnomočno obsojen ali pa proti njemu poteka sojenje. Stranke same so dolžne take kandidate izločiti.

8. Novoizvoljeni državni zbor z zakonom izniči vse denacionalizacijske in privatizacijske postopke, v katerih je bilo oškodovano prebivalstvo Republike Slovenije. Premičnine in nepremičnine ter ostalo premoženje, ki je bilo denacionalizirano in privatizirano v nasprotju z interesi prebivalstva Republike Slovenije, se ponovno podržavi.

9. Republika Slovenija je v lasti prebivalcev, ne Bruslja, vlade, tajkunov in bank. Resursi Slovenije morajo biti namenjeni izboljšanju življenja državljanov Slovenije. V Ustavi mora biti zapisana prepoved vsakršne privatizacije vodnih, naravnih energetskih in drugih temeljnih naravnih virov, ki morajo za vekomaj ostati v lasti prebivalcev Slovenije.

10. Brez izjeme se izvede dosledna ločitev verskih skupnosti in države. Vse verske skupnosti so enakopravne. V državi velja absolutna svoboda veroizpovedi, a tudi popolna neudeležba države v vsakršnem financiranju verskih dejavnosti. Uvede se cerkveni davek, ki ga plačujejo verniki prostovoljno verski skupnosti, ki si jo sami izberejo. Obdavči se premoženje vseh verskih skupnosti po enaki metodologiji, kot s obdavčeni državljani Republike Slovenije. To je začetek. Slediti pa mora še večja državljanska odgovornost prebivalstva in reforme šolstva, zdravstva, sociale, izobraževanja, vse z namenom vzpostavitve pravične in državljanom prijazne države. Mi želimo in zahtevamo, kot državljani imamo tudi pravico, da imamo nam prijazno državo, ki bo do nas pravična.

V Ljubljano tudi župan

V nadaljevanju so se prisotni kljub različnim pogledom in pozivom k oblikovanju protestnega odbora odločili, da za zdaj ohranijo neformalno obliko protestnega zbiranja in izražanja volje. Hkrati so napovedali, da se bodo prihodnji petek, 21. decembra, organizirano udeležili napovedane 'vseslovenske vstaje' v Ljubljani. Protestov se bo udeležil tudi župan Marjan Poljšak.

ALENKA TRATNIK, NR


Najbolj brano