Odbor za zunanjo politiko proti plinskim terminalom

Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji zaprti nujni seji obravnaval informacijo o plinskih terminalih v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju. Vsi člani so soglasno sprejeli sklep, v katerem odbor pošilja slovenski, italijanski in evropski javnosti signal, da se z gradnjo plinskih terminalov ne strinja.

Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji zaprti nujni seji obravnaval informacijo o plinskih terminalih v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji zaprti nujni seji obravnaval informacijo o plinskih terminalih v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA>“Ključni sklep današnje seje je, da odbor - glede na vse negativne vplive, ki bi jih terminali prinesli - napoveduje, da bo uporabil vsa pravna sredstva, da bo to preprečil. Interese Slovenije je pripravljen reševati tudi z dialogom,” je povedal predsednik odbora Jožef Horvat (NSi).

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so bili člani odbora glede vseh vprašanj enotni in da so vse današnje sklepe na seji odbora sprejeli soglasno.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v ponedeljek v Bruslju povedal, da je vlada na zadnji seji sprejela zaupne sklepe o vprašanju terminalov v Tržaškem zalivu. Ob tem je dejal le, da “gredo v smeri varovanja slovenskih interesov”.

Italija je v zadnjem času oživela idejo za gradnjo plinskega terminala v Žavljah, za gradnjo plinovoda iz terminala po morski gladini na zahodno stran zaliva, kjer se poveže z italijanskimi plinovodi, ter za gradnjo off-shore terminala.

STA


Najbolj brano