Noveli zakona o deviznem poslovanju se obeta podpora

DZ je v uvodu današnjega nadaljevanja seje obravnaval predlog novele zakona o deviznem poslovanju. Z njo dopolnjujejo določbe, ki se nanašajo na prenos zasežene gotovine v državni proračun ter na menjalniško poslovanje. Noveli se obeta podpora.

 Z novelo   dopolnjujejo določbe, ki se nanašajo na prenos zasežene gotovine v državni proračun ter in menjalniško poslovanje  Foto: Susana Vera
Z novelo dopolnjujejo določbe, ki se nanašajo na prenos zasežene gotovine v državni proračun ter in menjalniško poslovanje  Foto: Susana Vera

LJUBLJANA> Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Dejan Krušec, sedaj ni pravne podlage za prenos zasežene gotovine, ki je ni več mogoče vrniti, v proračun. “Ta sedaj ostaja na za to namenjenem računu, teh sredstev pa je trenutno dva milijona evrov,” je povedal in pojasnil, da novela uvaja pristojnost in način ravnanja ter ureditev uporabe predpisov glede roka zastaranja pravice za vračilo.

Novela prinaša tudi določbe, kdo lahko opravlja dejavnost menjalniških poslov. “Banka Slovenije bo imela s tem učinkovitejši nadzor, saj bo izdajala dovoljenja za opravljanje teh poslov ob določenih pogojih ter bo imela ob neizpolnjevanju teh pogojev poenostavljene postopke za odvzem dovoljenja,” je poudaril Krušec.

Noveli zakona so podporo napovedale vse poslanske skupine. Tudi opozicijskima PS in SD se zdijo spremembe, ki jih je predlagala vlada, smiselne in potrebne. DZ bo o noveli glasoval popoldne.

STA


Najbolj brano