Nadškof Uran bo pri šolskih sestrah

Upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana, ki se mora po navodilu Kongregacije za škofe v Rimu začasno izseliti iz Slovenije, naj bi že januarja sprejeli v Domu šolskih sester pri Sv. Ivanu v Trstu.

Upokojenega ljubljanskega nadškofa naj  bi  januarja sprejeli v Domu šolskih sester pri Sv. Ivanu v Trstu Foto: STA
Upokojenega ljubljanskega nadškofa naj bi januarja sprejeli v Domu šolskih sester pri Sv. Ivanu v Trstu Foto: STA

TRST > V tržaških slovenskih župnijah se skorajšnjega prihoda upokojenega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana že veselijo. Neuradno smo izvedeli, da naj bi si monsignor Uran, ki trenutno biva v Zavodu Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, svoje novo domovanje v Trstu pred dnevi že ogledal.

Ne želijo komentirati

V Domu šolskih sester pri Sv. Ivanu pa so bili včeraj zelo redkobesedni. “Ljudje govorijo marsikaj, a dokler zares ne bo prišel k nam, ne moremo dajati nobenih izjav,” nam je pojasnila ena od sester. Povedala nam je, da niti sami ne vedo natančno, kdaj naj bi monsignor Uran prišel k njim, da pa ga toplo pričakujejo in da je dobrodošel.

Tudi priljubljeni škedenjski duhovnik Dušan Jakomin Uranovega skorajšnjega prihoda med Slovence v Trstu ni želel (oziroma ni smel) komentirati.

Nadškofa Urana, ki velja za enega najbolj ljudskih slovenskih škofov, je izgon iz domovine zelo prizadel. Razlog za to “zelo hudo in krivično kazen”, kot je Uran označil odločitev Kongregacije za škofe v Rimu, ki je Uranu poleti odredila, da mora čim prej začasno zapustiti Slovenijo, naj bi bilo njegovo domnevno očetovstvo.

A kot je zapisal Uran v pismu škofom, so ga v cerkvenih uradih obsodili, nihče pa ga ni obvestil o vsebini obsodbe. Zato tudi ni imel nobenih možnosti, da bi se lahko zagovarjal.

Prepričan je, da nima nobenega potomca in to želi tudi dokazati z DNK ali katerokoli drugo metodo. V javnosti so se poleti tudi pojavile govorice, da naj bi ga želeli utišati, ker naj bi veliko vedel o spornih denarnih poslih mariborske nadškofije.

Našel bo svoj mir

Selitve v Trst pa naj bi se veselil tudi Uran sam, saj naj bi v tržaških župnijah kot duhovnik spet lahko deloval aktivno, in ne več v tišini. Apostolska nunciatura mu je namreč poleti odredila, da se mora umakniti iz javnega življenja in se odpovedati javnim in slovesnim verskim obredom.

Uranu pa naj bi bil poleg faranov zelo naklonjen tudi tržaški škof Gianpolo Crepaldi, zato so mnogi prepričani, da bo monsignor Uran v Trstu ponovno našel svoj mir. PV


Najbolj brano