Marinič odstopa z mesta poslanca

Poslanec SDS Branko Marinič je na današnji novinarski konferenci dejal, da bo z 31. januarjem 2013 odstopil z mesta poslanca. Kot je pojasnil, je bila odločitev za vrnitev mandata ena najtežjih v njegovem življenju, vendar pa je bilo breme pravnomočne obsodbe preveliko, da bi še lahko nadaljeval z delom.

Poslanec SDS Branko Marinič je na današnji novinarski konferenci dejal, da odstopa z mesta poslanca
Poslanec SDS Branko Marinič je na današnji novinarski konferenci dejal, da odstopa z mesta poslanca 

LJUBLJANA>Branko Marinič je pojasnil, da bo funkcijo poslanca opravljal do konca januarja, saj želi na ta način dokončati vse obveznosti, ki jih ima kot poslanec. Poudaril je, da kot nekdanji poslanec ne bo uveljavljal nobenih nadomestil in privilegijev, ki bi mu pripadali, davkoplačevalci pa tako ne bodo nosili stroškov njegovega odstopa. “Vedno sem se zavzemal za odpravo privilegijev. Tokrat bom to dokazal,” je dejal. Po odstopu se bo, kot je napovedal, vrnil na delovno mesto, ki ga je opravljal pred prevzemom poslanske funkcije.

Spoštuje odločitev sodišča

Čeprav se Marinič ne strinja z odločitvijo sodišča, ki ga je spoznalo za krivega, pa jo spoštuje. “Kljub temu, da je krivična in jo označuje jasno politično ozadje tranzicijske levice, jo sprejemam,” je poudaril. “V prelomnih časih, ko je DZ pred najpomembnejšimi zakonodajnimi postopki, s katerimi mora zavarovati slovensko suverenost, njegove odločitve ne smejo nositi nikakršnega bremena,” je dodal.

Ob tem je spomnil, da je v DZ vse večje število nepovezanih poslancev, ki kljub očitanim nepravilnostim ne odstopijo. “Volilci so ob moji izvolitvi vedeli, da zoper mene teče postopek na sodišču. Tega nikoli nisem skrival,” je dejal.

Marinič sicer danes ni odgovarjal na vprašanja novinarjev, tako da ni znano, ali bo odstopil tudi iz SDS. Mariniča bo v DZ predvidoma nasledil predsednik podmladka SDS Andrej Čuš.

Marinič z mesta poslanca odstopa po tem, ko je pred mesecem dni ljubljansko višje sodišče potrdilo odločitev kranjskega okrajnega sodišča, ki ga je zaradi goljufanja pri izpitu iz nemščine spoznalo za krivega napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin. Aprila letos ga je zato obsodilo na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta, kar je višje sodišče tudi potrdilo. Stranka SDS, katere član je, je takrat sporočila, da pričakujejo, da bo Marinič vrnil poslanski mandat.

Afera sega v leto 2009

Afera o Mariničevem goljufanju se je začela leta 2009, ko je komisija za preprečevanje korupcije zoper Mariniča vložila ovadbo, saj je na podlagi dokumentacije ugotavljala, da je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemškega jezika na kranjski Fakulteti za organizacijske vede. Po njihovih ugotovitvah se je na ustnem delu izpita pojavila pred profesorico Marjeto Ekar neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino. Kranjski kriminalisti so opravili preiskavo, s katero so utemeljili sum kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Oktobra 2010 so poslanci pri odločanju o zahtevi za dovoljenje za kazenski pregon zoper Mariniča, ki ga je posredovalo Okrožno državno tožilstvo v Kranju odločili, da mu poslanske imunitete ne priznajo. Tožilstvo je tako zoper Mariniča novembra tega leta na Okrajno sodišče v Kranju vložilo obtožni predlog. V njem so mu očitali kaznivo dejanje napeljevanja h kaznivemu dejanju ponarejanja listin.

Okrajno sodišče mu je v skrajšanem postopku, torej brez glavne obravnave, na predlog tožilstva 3. decembra 2010 izdalo sodbo o kaznovalnem nalogu in mu izreklo pogojno obsodbo štiri mesece zapora s preizkusno dobo enega leta. Poslanec SDS je proti omenjeni sodbi vložil ugovor, sodišče pa je sodbo januarja 2011 razveljavilo. Postopek se je zato nadaljeval z redno glavno obravnavo.

Poslanec od leta 2004

Marinič se je rodil na Janškem Vrhu v Halozah. Po končanem šolanju se je zaposlil na železniški postaji Ptuj v prometno izvršilni službi, nato pa je nastopil z delom državnega uslužbenca - interni revizor prometa in transporta severovzhodne regije. V Mariboru je bil šest let samostojni prodajni predstavnik potniškega prometa, nadaljnja štiri leta pa je opravljal delo vodje prodaje in proizvodnje v potniškem prometu. Za poslanca je bil izvoljen na volitvah v letih 2004, 2008 in 2011.

V aktualnem sklicu je bil član odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino, odbora za infrastrukturo in okolje ter odbora za zadeve Evropske unije.

Zaradi “težav” z izobrazbo je bilo v zadnjih dveh sklicih kar nekaj afer med poslanci. Poleg Mariničevega goljufanja pri izpitu, naj bi svoje srednješolsko spričevalo ponaredil takratni poslanec Desus Ivan Simčič, nekdanjemu poslancu PS Borutu Ambrožiču pa so novembra odvzeli magistrski naslov po tem, ko je senat mariborske pravne fakultete ugotovil, da njegovo magistrsko delo v veliki meri ni rezultat njegovega avtorskega dela.

STA


Najbolj brano