Pokojnin ne bodo znižali tistim, ki so delali v drugih republikah bivše Jugoslavije

Državni zbor je z 49 glasovi za in 34 proti sprejel dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ. Tako bo iz znižanja pokojnin izvzetih približno 8000 upokojencev, ki so bili vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje, a ker so delali v drugih republikah nekdanje skupne države, so prispevke vplačevali v njihove sklade pokojninskega zavarovanja.

Državni zbor je z 49 glasovi za in 34 proti sprejel dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ Foto: STA
Državni zbor je z 49 glasovi za in 34 proti sprejel dopolnitev zakona za uravnoteženje javnih financ Foto: STA

LJUBLJANA> Dopolnitvi zakona so v razpravi podporo izrekali v koalicijskih SDS, NSi in SLS. Poudarjali so, da gre za skupino upokojencev, katerih pokojnine imajo podlago v vplačanih prispevkih. Kot je glede posegov v druge pokojnine dejal Roman Žveglič iz SLS, pa niso nikogar potisnili v socialno stisko, saj se pokojnin, nižjih od 600 evrov, niso dotaknili.

Desus: Zakon še ne odpravlja vseh anomalij

Prav tako so rešitev kot sprejemljivo označili v Desus. Po besedah Marije Plevčak je rešitev sprejemljiva tako “z vidika pravičnosti, kot tudi glede na javno-finančno stanje v državi”. Vendar pa v Desus menijo, da zakon še ne odpravlja vseh anomalij in pričakujejo, da bo vlada “brez ideološke delitve” pristopila tudi k popravilu ostalih krivic. Med prizadetimi kategorijami je njena poslanska kolegica Marjana Kotnik Poropat omenila borce, internirance, uslužbence JLA, policiste in carinike, ki so delali po vsej nekdanji državi.

Tudi v DL niso popolnoma zadovoljni

Prav tako so se dopolnitev zakona odločili podpreti v DL. A tudi strankin predsednik Gregor Virant je dejal, da z rešitvijo še vedno niso zadovoljni. Po njegovih besedah so v DL poskušali in vložili dopolnilo, ki pa na parlamentarnem odboru ni dobilo zadostne podpore. Po Virantovih besedah tako dopolnitev zakona rešuje en del problema, nepravičnost pa ostaja. “Verjamem, da jo bo rešilo ustavno sodišče,” je še dodal Virant. Poslanka DL Kristina Valenčič pa je dejala tudi, da ideološki kriteriji zanje niso sprejemljivi.

PS zakona ni podprla

V PS zakonskih sprememb niso podprli. Po besedah Barbare Žgajner namreč nasprotujejo temu, da se k popravi krivic pristopa selektivno in se popravlja krivice le eni skupini. Žgajner Tavševa je pri tem opozorila, da je že osnovni zakon posegel v pravice za nazaj in to diskriminatorno.

Podobno je v imenu SD poudarila Andreja Črnak Meglič, da zanje ni sprejemljiv noben popravek, ki “ohranja selektivno, diskriminatorno in protiustavno obravnavo upravičencev pokojnin pod posebnimi pogoji”. Spomnila je, da so skupaj s PS dvakrat pripravili spremembo zakona, a je bil obakrat zavrnjen že v prvi obravnavi. S sedanjo dopolnitvijo vlada k problemu znova pristopa selektivno, 20.000 upokojencem pa bodo pravice kršene še naprej, je še opozorila poslanka. Med drugim je danes obravnavanemu predlogu Črnak Megličeva očitala, da izpušča celotno skupino uživalcev vojaških pokojnin, ki so prav tako plačevali prispevke celotno svojo delovno dobo.

V PS in SD so ob tem napovedali, da bodo ponovno vložili zakon o popravi 143. člena, s katerim bodo, kot je dejala Črnak Megličeva, “na ustavno praven način uredili stvari tako, kot je treba”.

STA


Najbolj brano