V Nemčiji bi kaznovali vse “nenaravne spolne odnose z živalmi”

Odbor za kmetijstvo nemškega bundestaga predlaga, da bi se po novem med kazniva dejanja uvrščali vsi “nenaravni spolni odnosi z živalmi” in ne le tisti, pri katerih so živali poškodovane. Spodnji dom parlamenta bo o tem odločal 14. decembra. V Nemčiji je sodomija ali zoofilija dovoljena od leta 1969, če ne povzroči prevelikega trpljenja živali.

Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija

BERLIN> Borci za pravice živali se že dolgo borijo za prepoved spolnih odnosov z živalmi. Potem ko so to temo odprli tudi največji nemški tabloidi, med njimi Bild, so jim v odboru bundestaga za kmetijstvo, ki je pristojen za to vprašanje, vendarle prisluhnili.

S stališčem odbora pa niso zadovoljni v skupini Zeta, ki lobira za večje razumevanje in strpnost do zoofilije, kjer so celo napovedali odhod na sodišče, piše britanski BBC. Poudarjajo, da je nesprejemljivo, da bi bili spolni odnosi z živalmi prepovedani brez dokazov, da so živali pri tem trpele. “Mi vidimo živali kot partnerje in ne kot sredstva za zadovoljitev. V nič jih ne silimo. Živali je veliko preprosteje razumeti kot ženske,” je povedal vodja Zete Michael Kiok. Sodomija je prepovedana v številnih evropskih državah, še vedno pa je dovoljena v Belgiji, na Danskem in na Švedskem. V Stockholmu sicer podobno kot v Nemčiji razmišljajo o spremembah zakonodaje.

Po besedah vodje odbora Hansa-Michaela Goldmanna odbor poslancem predlaga “izrecno prepoved” sodomije, saj obstoječa zakonodaja glede tega ni dovolj precizna.

Goldmann je še v pogovoru za nemški dnevnik Tageszeitung povedal, da bo s sprejemom te prepovedi tudi “lažje uvesti stroge kazni in izboljšati zaščito živali”. Odbor za osebe, ki bi živali silile v “dejanja, ki so tuja njihovi vrsti”, predlaga visoke denarne kazni do 25.000 evrov.

V Sloveniji je v skladu z Zakonom o zaščiti živali prepovedana “spolna zloraba živali”. V slovenskem kazenskem zakoniku besede sodomija ali zoofilija ni, 342. člen zakonika, ki govori o mučenju živali, pa omenja le surovo ravnanje in povzročanje trpljenja po nepotrebnem.

STA


Najbolj brano