Vlada s sindikati o predvidenem 5-odstotnem znižanju plač

Vladna stran je za danes ob 16. uri na sestanek povabila reprezentativne sindikate javnega sektorja. Na srečanju naj bi jim predstavniki vlade predstavili predloga proračunov za prihodnji dve leti, kadrovski načrt za obe leti ter možne ukrepe za zmanjšanje sredstev za plače v javnem sektorju.

Fotografija je simbolična Foto: Sxc.Hu
Fotografija je simbolična Foto: Sxc.Hu

LJUBLJANA> Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo so pojasnili, da so sestanek na to temo posamezni sindikati javnega sektorja večkrat zahtevali. Tovrstni sestanki s sindikati javnega sektorja pa so bili tudi običajna praksa ob sprejemanju proračuna v preteklih letih, so dodali.

V sindikatih javnega sektorja so sicer že pred obravnavo proračuna na vladi, še posebej pa zatem, od vlade zahtevali pojasnila in pogajanja. Vlada je namreč v predlogu proračuna za leto 2013 med drugim predvidela petodstotno znižanje mase za plače v javnem sektorju.

Ali bo to pomenilo odpuščanje ali kakšen drug način zmanjševanja potrebnih sredstev, naj bi bilo prepuščeno posameznim zavodom, kar so v sindikatih problematizirali. Opozarjali so, da vlada odgovornost in ukrepe prelaga na nižjo raven, na delodajalce v javnem sektorju.

STA


Najbolj brano