Urejena družba ali Divji zahod

Kandidatom smo zastavili vprašanja o plačah, kapitalu zunaj Slovenije in njenem položaju. Prosili smo jih za kratke odgovore.

Borut Pahor
Borut Pahor 

> Po javno dostopnih podatkih je predsedniška plača avgusta znašala 6063 evrov bruto, v zdravstvenih domovih Ravne na Koroškem in Murska Sobota pa so si tedaj izplačali 10.704 oziroma 8203 evre bruto. Se boste zavzemali za odpravo anomalij?

Pahor: ”Kot premier sem nasledil plačni sistem, ki ni bil dober. Ko smo ga skušali spremeniti, je vlada padla. Če bom izvoljen za predsednika republike, bom v znak solidarnosti dva meseca preživel z zajamčeno plačo, s po 763 evri bruto.”

Zver: “Plače se bodo uredile s pomočjo zakona o javnih uslužbencih, sicer pa to področje zadeva vlado.”

Türk: “Prav je, da so zdravniki bolje plačani, to me ne moti. Bi pa morala biti razmerja v plačah čim bolj pravična. Odločilno vlogo pri tem ima državni zbor.”

> Preprosti ljudje imajo občutek, da država jemlje, kjer ni več kaj vzeti, češ da je kapital shranjen v davčnih oazah ...

Türk: “Država posega v socialni položaj ljudi, to se že čuti. Potrebno bi bilo boljše ravnotežje med prihodki proračuna in krčenjem odhodkov za socialne transferje. Zvišanje DDV je primerna pot, vendar bi bilo med drugim potrebno najti rešitve za subvencioniranje otroške prehrane.”

Zver: ”Ta občutek deloma drži. Kot pravijo, se je v davčne oaze steklo nekaj deset milijard evrov, veliko denarja je bilo pridobljenega nezakonito. Država skuša biti zdaj bolj vitka in zmanjšati stroške delovanja.”

Pahor: “Slovenija je najbolj oropana optimizma. Najbolj nevaren pa je občutek družbene nepravičnosti; to, da so si nekateri prisvojili, kar je bilo nekdaj skupno dobro.”

> Kaj loči Slovenijo od Divjega zahoda pred več kot 250 leti?

Zver: “Lahko bi potegnili vzporednice. Podobno kot so močnejši na Divjem zahodu prišli do več zemlje, so si tisti pri koritu v obdobju tranzicije in lastninjenja nabrali več premoženja. Toda Slovenija je še vedno urejena in demokratična družba. Iz krize bo sestopila čez tri leta, moderna evropska država pa bo postala v manj kot desetih letih.”

Pahor: “Kljub gospodarski krizi smo urejena družba, v kateri končno začenjajo spet veljati pravila, ki se jih moramo držati vsi enako. Po končani tranziciji se obeta nov čas. Možni sta dve poti: uspeh ali propad.”

Türk: “Slovenija je veliko bolj civilizirana skupnost, čeprav kultura v njej ni dovolj dobra. Toda med njo in Divjim zahodom ni primerjave. Nevarno jo je uporabljati, lahko pa si jo dovolimo kot kritiko naše družbe.”MC


Najbolj brano