Predsedniški kandidati o zahtevi za referendum

“Ta referendum je škodljiv,” je prepričan Borut Pahor. “Vlada naj zakona o državnem holdingu in slabi banki umakne ali odloži uveljavitev, predlagatelji razpisa referenduma pa naj umaknejo ali odložijo svojo zahtevo,” pravi Danilo Türk. Milan Zver pa: “Ta poteza opozicije z referendumom je napad na suvereno in samostojno Slovenijo.”

Pravni strokovnjak Rajko Pirnat z ljubljanske pravne fakultete je opozoril, da vlada zakonov o državnem holdingu in slabi banki ne more umakniti, kot to predlaga predsednik Danilo Türk, saj sta bila že sprejeta v DZ, tudi po vetu v državnem svetu. Po proceduri bi zdaj zakona morala v podpis k predsedniku Türku in dan kasneje začneta veljati. “Predsednik bi moral imeti silno dobre razloge, da zakonov ne podpiše. Menim, da predsednik države ne more zavrniti podpisa zakona, s katerim se politično ne strinja,” ocenjuje Pirnat. Tudi predsedniški kandidat Milan Zver je včeraj opozoril, da je predsednik države Türk predlagal pravno-formalni nesmisel in po njegovem dokazal, da ne pozna ustavne, parlamentarne in demokratične procedure.

Borut Pahor: “Ta referendum je škodljiv. Politični, socialni in gospodarski strošek referenduma bo večji od slabih lastnosti, ki jih imata zakona, zoper katera je vložena zahteva za razpis referenduma. Te vlade ne podpiram, a slovenska politika z mano vred ima zdaj absolutno odgovornost, da stopi skupaj in najde dogovor, da se ne bomo zapeljali po toboganu navzdol. Referendumi so v slovenski politiki, kjer je 'kultura maščevanja' zelo prisotna, postali orodje političnih obračunov. Ta prinaša popolno blokado političnega upravljanja države. Bonitetne hiše in mednarodni finančni trgi Slovenije ne ocenujejo kritično zaradi resničnih parametrov krize, ampak zaradi slabe sposobnosti politike, da upravlja s problemi. Referendum bo to še poslabšal.”

Danilo Türk: “Vlada naj zakona o državnem holdingu in slabi banki umakne ali odloži uveljavitev, predlagatelji razpisa referenduma pa naj umaknejo ali odložijo svojo zahtevo. Vlada naj z opozicijo oblikuje delovno skupino, ki bo pripravila predloge sprememb obeh zakonov. Preseči je treba prakso zastraševanja in preglasovanj in energijo usmeriti v iskanje nadstrankarskih rešitev, s katerimi bo Slovenija lahko izšla iz krize. Največja opozicijska stranka je uporabila skrajno sredstvo, ki v teh razmerah ni dobrodošlo, vendar takšno odločitev razumem kot posledico pomanjkanja pripravljenosti vladajoče koalicije, da iskreno prisluhne predlogom opozicije in strokovne javnosti.”

Milan Zver: “Ta poteza opozicije z referendumom je napad na suvereno in samostojno Slovenijo. Žal ni prvič, da so podporniki Pahorja in Türka proti samostojni Sloveniji. Veliko nasprotnikov osamosvojitve je predsednik Türk celo odlikoval. Referendum o ključnih protikriznih ukrepih namreč pomeni zanesljivo poslabšanje bonitetnih ocen. Očitno želijo stranke podpornice Danila Türka in Boruta Pahorja nadaljevati jugoslovansko politiko zadolževanja, ki je Slovenijo že pripeljala na rob bankrota. Referendum namreč pomeni pomeni blokado in zaradi nje predstavlja veliko nevarnost dokončnega bankrota. S tem dokazujejo, da so del problema in ne rešitve ter bi morali za svoje početje osebno odgovarjati.” NR


Najbolj brano