Napovedane nevšečnosti,solinarjem jemlje spanec

V Sečoveljskih solinah so včeraj hiteli še z zadnjimi deli na nasipih, da bi lahko kljubovali visoki plimi, ki jo za danes napovedujejo meteorologi. Tudi v vulkanizerskih delavnicah po Primorskem imajo te dni precej več dela, saj naj bi v noči na nedeljo sneg zapadel vse do nižin. V pripravljenosti so tudi gasilci, saj bodo zaradi obilnega deževja nekatere reke - zlasti Vipava - morda spet močno narasle ...

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA> Potem ko so se najtrdnejši ponekod na Primorskem še včeraj naokrog sprehajali v srajcah s kratkimi rokavi, bo treba konec tega tedna iz omar privleči toplejša oblačila. Narava se je namreč odločila narediti konec dolgemu obdobju indijanskega poletja in v naše kraje “v izvidnico” poslati kar - zimo.

Danes zjutraj med 8. in 10. uro ter zvečer med 20. in 22. uro bo morje ponovno poplavljalo nižje ležeče dele obale. Ob dopoldanski plimi bo na mareografski postaji v Kopru preseglo višino 320 cm, napovedujejo strokovnjaki.

Snežilo bo do nižin

Temperature se bodo precej znižale, v noči na nedeljo pa se bo marsikje po državi meja sneženja spustila vse do nižin. Na Primorskem - razen na Postojnskem in na Bovškem ter na območju Gore in Trnovskega gozda - snega še ne bomo videli, pravi meteorolog Andrej Velkavrh iz agencije za okolje, se pa indijansko poletje s tem koncem tedna dokončno poslavlja od naših krajev.

“Potem ko so se temperature v zadnjih dneh gibale okrog 20 stopinj Celzija, bomo v ponedeljek in torek čez dan namerili le od osem do 12 stopinj,” napoveduje. A to ni za ta letni čas nič nenavadnega, pravi Velkavrh.

Je pa res, da bo razlika v temperaturi precejšna, saj smo bili do včeraj z eno nogo še v poletju. “Če bi imeli prej 'normalne' temperature, ta ohladitev ne bi bila tako zelo izrazita,” pojasnjuje. V Vipavski dolini pa bo občutek mraza povečala še močna burja, ki bo pihala v sunkih do sto kilometrov na uro.

Vipava bo lahko poplavljala

Poleg močne burje meteorologi napovedujejo tudi obilne padavine, zlasti na severnem Primorskem. V 36 urah naj bi v zahodni in južni Sloveniji padlo od 100 do 180 litrov dežja na kvadratni meter.

Danes čez dan bo zaradi dežja predvidoma močno narasla reka Vipava, ki lahko poplavi zlasti v svojem srednjem in spodnjem toku na območju siceršnjih poplav.

V občini Miren-Kostanjevica so po grenki izkušnji izpred dveh let, ko je Vipava močno poplavila, tokrat povsem mirni. “Lani smo uredili in razširili strugo Vipave in mislim, da smo ob tokratni napovedi lahko brez skrbi, da bi se ponovilo najhujše,” zagotavlja župan Zlatko Martin Marušič. “Seveda bomo v pripravljenosti, a mislim, da intervencije ne bodo potrebne,” še dodaja.

Ne le Vipava, tudi druge reke v jugozahodni in južni Sloveniji, zlasti v Goriških brdih, na Idrijsko-Cerkljanskem in v Istri ter reka Reka bodo verjetno močno narasle, dvignila pa se bo tudi gladina morja.

V solinah se bojijo plime

Napovedi močnega plimovanja skrbno spremljajo tudi v Sečoveljskih solinah. “Zadnje dneve ne spim prav mirno,” priznava Andrej Sovinc, vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline, ob spominu na razdejanja v solinah, ki so ga za sabo leta 2008 pustili visoki valovi in močno plimovanje. A naravna katastrofa takih razsežnosti se ne more ponoviti. V okviru projekta Life in sanacijskega programa, ki ga izvaja država, so namreč pokrpali večino ključnih lukenj v nasipih, izjema je del na Fontaniggah, ki zato ostaja še ranljiv. “Včeraj dopoldne smo še hiteli z zadnjimi deli pred dežjem. Razpoke so seveda še, a večjih posledic ne bi smelo biti,” upa Sovinc.

Hitijo z zamenjavo zimskih gum

Napoved zimskih razmer je marsikaterega voznika spodbudila, da prej, kot to predvideva zakon - torej še pred 15. novembrom -, zamenja pnevmatike na svojem vozilu. “V zadnjih dneh imamo precej dela. Ljudem se očitno mudi z zamenjavo zimskih gum. Samo včeraj smo 'preobuli' 50 avtomobilov,” nam je povedal Alen Džinovič iz podjetja Axle K7 v Kopru. Glede na to, da so prihodnji teden šolske počitnice, se bodo nekateri odpravili tudi na pot. “In glede na vremenske napovedi je bolje, da so na avtomobilu zimske gume,” še dodaja.

PETRA VIDRIH,

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano