So ob sanaciji struge zaprli pot vodi?

Na Goriškem je danes čez dan deževalo v presledkih. Sledili so si krajši nalivi z vmesnimi krajšimi ali daljšimi prekinitvami. Vodotoki so sicer narasli, a vsaj Vipava v spodnjem toku ni prestopila bregov, med tem ko je Lijak poplavil tam kjer vedno in zalival njive.

NOVA GORICA> Zato pa so gasilci imeli delo z meteorno vodo, ki je vdirala v kleti blokov, hiš in drugih stavb v Novi Gorici in okolici, zalivala dvorišča ali garaže. In tudi na Ajdovskem je bilo podobno. Ponekod so to naredili hudourniki, tudi taki, ki nastanejo le ob nalivih.

Med drugim je potok Globočnik na Ajševici, ki vselej narase ob deževju, preplavil vrtove ob skupini hiš tik ob potoku, in kot pravijo stanovalci, se lahko deloma “zahvalijo” tudi sanaciji struge potoka ob februarski burji. Tedaj so med drugim imeli hiše polne drobnega prahu, ker je veter z bližnjih preoranih polj odnašal zemljo, kupe zemlje, ki jih je nanesel v strugi Globočnika, pa so potem ob sanaciji nasuli na levi breg, pravijo omenjeni. In zaradi te prepreke se voda prej razlike po nasprotnem bregu, na katerem stojijo hiše.

Meteorna voda je zalila tudi vrtove nekaj hiš v Grgarju in segla do praga. Pa ne prvič, poudarjajo stanovalci, in pripovedujejo, da se to ponavlja po izgradnji praktično novega kanalizacijskega omrežja v vasi. Po njihovih besedah je narejeno tako, da se deževnica teče v omrežje za fekalije, četudi ne bi smela, potem pa takšna, onesnažena voda, udari iz jaškov preobremenjenega omrežja na površje.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano