Poplave: z Goriškega v Piran...

Danes dopoldan je morje poplavljalo slovensko obalo v večjem obsegu. Ob osmi uri zjutraj je višina morja na mareografski postaji v Kopru dosegla 335 centimetrov. V času večerne plime med 20. in 22. uro lahko morje ponovno preseže 310 cm in poplavi nižje dele obale. Povišano plimovanje morja pričakujemo v nedeljo med 7. in 11. uro, ko lahko na mareografski postaji v Kopru morje doseže višino okoli 320 centimetrov in ponovno poplavi.

Nova Gorica Foto: Ambrož Sardoč
Nova Gorica Foto: Ambrož Sardoč

SLOVENIJA> Nočne in dopoldanske obilne padavine so na Goriškem povzročile številne nevšečnosti. Visoka podtalnica je zalivala kleti v Kromberku, Lokah, Ajševici in centru Nove Gorice, na področju regije pa se je sprožilo več manjših zemeljskih in skalnih plazov. Gasilci so do 14. ure opravili 32 intervencij.

Kot je povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko Samo Kosmač, so iz regijskega skladišča izdali preko 1500 vreč in več potopnih črpalk. V popoldanskem času bodo prostovoljni gasilci napolnili vreče s peskom in jih postavili na najbolj kritičnim mestih ob povišanih vodotokih, predvsem bregovih reke Vipave.

V večernem in nočnem času pričakujejo ponovno močnejše padavine, ki bi ob povišanem vodostaju lahko povzročilo nove nevšečnosti.

Gasilci poklicne gasilske enote Nova Gorica in bližnjih prostovoljnih gasilskih društev so imeli največ dela zaradi zalitih kleti, kot običajno ob močnejših nalivih je bil pod vodo tudi spodnji del gasilskega doma v Novi Gorici, deročih hudournikov in s preprečevanjem razlitji vodotokov. V Cerknem so morali gasilci prečrpavati vodo iz prostorov podjetja Celes.

Bregove je prestopil potok Lijak na širšem območju Ajševice pri Novi Gorici, medtem ko je reka Vipava v spodnjem toku ostala v strugi. Na zgornji meji pa je bila reka Vrtojbica, a je kmalu nekoliko upadla.

Pri Dolenji Trebuši se je utrgal zemeljski plaz, tak, da je bila cesta proti Idriji zaprta do 13.40. Zdaj je znova prevozna. Manjši zemeljski plaz se je utrgal tudi na Idrijskem pri Spodnji Kanomlji. Na cesto med Ajdovščino in Predmejo je padla večja skala, zato je cesta še vedno zaprta.

Škodo v solinah že sanirajo

Visoka plima, zaradi katere je morje danes zjutraj ponekod poplavilo predele obale, je naredilo nekaj škode tudi v Sečoveljskih solinah. Voda tokrat k sreči ni porušila brežin, je povedal vodja krajinskega parka Andrej Sovinc. Škodo že od jutra sanirajo, poškodovane bregove bodo skušali danes zasilno zavarovati.

Ker je danes zvečer in v nedeljo dopoldne pričakovati še dve visoki plimi, se v solinah trudijo, da bi poškodovane predele vsaj začasno sanirali.

Povišano plimovanje bilo danes v solinah sicer najbolj intenzivno okrog 7.30 ure, k sreči pa ga ni spremljal veter. Zato valovanja, ki bi lahko povzročilo dodatno škodo, ni bilo. Tudi zaradi sanacijskih del, ki jih v Sečoveljskih solinah že več let opravljajo v okviru projekta LIFE za zaščito brežin, so tokrat brežine vzdržale, je pojasnil Sovinc.

Ravno minuli petek so v solinah tako zaključili glavna začasna sanacijska dela ob Jernejevem kanalu. Z deli bodo nadaljevali še prihodnja štiri leta. "Do drugega leta upam, da bomo naredili toliko, da nas povišane plime ne bodo več stale neprespanih noči," je še dejal Sovinc.

Od države imajo za letošnje leto za sanacijska dela obljubljenih 391.000 evrov, kar je sicer bistveno manj od prvotno dogovorjenega.

STA


Najbolj brano