Hišne preiskave v Kopru in Novi Gorici

Kriminalisti danes na območju Gorenjske, Ljubljane, Celja, Kopra in Nove Gorice izvajajo več hišnih preiskav zaradi suma kaznivih dejanj poslovne goljufije, so sporočili iz Policijske uprave Kranj. Osumljeni naj bi posameznikom ponujali vlaganja v vrednostne papirje, ki so se izkazali za fiktivne.

Fotografija je simbolična Foto: Sindikat Policistov Slovenije
Fotografija je simbolična Foto: Sindikat Policistov Slovenije

KRANJ> Kriminalisti so izvedli devet hišnih preiskav, in sicer pet na območju Žirovnice, Bleda in Jesenic, po eno pa v Ljubljani, Kopru, Celju in Novi Gorici. Hišne preiskave so opravili v poslovnih prostorih podjetja na Bledu in okolici Žirovnice ter domovih sedmih osumljencev, starih od 33 do 53 let. Po poročanju televizije Pop tv naj bi šlo za posle podjetja Asista z Bleda.

Preiskave so potekale zaradi suma, da so fizične osebe v imenu poslovnega subjekta posameznikom ponujale različne finančne produkte (vlaganje denarja v vrednostne papirje), za katere se je doslej izkazalo, da niti ne obstajajo. Oškodovanci so tako v nakupe fiktivnih vrednostnih papirjev vložili približno 800.000 evrov.

Osumljenci so po ugotovitvah policije od konca leta 2010 naprej k poslom privabili privabili 20 oškodovancev, ki so za nakupe fiktivnih vrednostnih papirjev, ki naj bi jih izdala podjetja in banke v tujini, vložili od nekaj 1000 do nekaj 10.000 evrov.

Kriminalisti so v hišnih preiskavah, ki so se začele od 6. ure, zasegli več nosilcev elektronskih podatkov in poslovnih listin, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Za poslovno goljufijo je v kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen, in sicer do pet let oz. če je prišlo do velike premoženjske koristi ali je nastala velika premoženjska škoda od enega do desetih let, če je bila pa premoženjska korist ali škoda manjša, pa je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

STA


Najbolj brano