Referenduma ne bo

Policijska sindikata in vlada so v državnem zboru podpisali sporazum in kolektivno pogodbo za policiste. Policijska sindikata sta umaknila referendumsko pobudo o zakonu za uravnoteženje javnih financ, ki bo tako lahko začel veljati dan po objavi v uradnem listu. Minister za delo Andrej Vizjak je ob podpisu sporazuma dejal, da so dosegli dober dogovor.

Policijska sindikata in vlada so v državnem zboru podpisali sporazum in kolektivno pogodbo za policiste Foto: Tina Kosec/Sta
Policijska sindikata in vlada so v državnem zboru podpisali sporazum in kolektivno pogodbo za policiste Foto: Tina Kosec/Sta

LJUBLJANA> Po besedah Andreja Vizjaka želijo na vladni strani s tem sporazumom ustvariti zaupanje med vlado in policijskimi sindikati. Podrto zaupanje je bilo po njegovem mnenju razlog za nejevoljo in stavkovne aktivnosti policistov. Vizjak je izrazil pričakovanje, da bo takoj po podpisu sporazuma prišlo do zamrznitve stavke, in sicer do trenutka, ko bodo lahko tudi dokončno sprejeli kolektivno pogodbo v nadgradnji normativnega dela.

Generalni direktor policije Janko Goršek je izrazil veselje, da je v sindikatih “prevladala trezna presoja”, dogovor pa po njegovih besedah predstavlja izhodišče za novo ureditev statusa policista. “Slovenski policisti in policistke si nedvomno zaslužijo boljše pogoje, kot tudi plačilo za dobro opravljeno delo,” so zapisali na policiji v sporočilu za javnost. Kot visoko profesionalno službo slovensko policijo po njihovih navedbah prepoznavajo druge države, prav tako pa to dokazuje tudi stanje varnosti v naši državi. Kot poudarjajo, bi bilo “prav in pošteno”, da to prepozna tudi država in z razpoložljivimi viri omogoči dekletom in možem v modrem kvalitetno opremo za delo in plačilo za dostojno življenje.

Dogovor je po ministrovih besedah dober za vse tri strani. “To je ključno, kajti le tako lahko tlakujemo neko sodelovanje tudi za naprej,” je pojasnil. Dogovor je rezultat ne samo aktivnosti te vlade in zakona za uravnoteženje javnih financ, temveč niza dogodkov v preteklosti, s katerimi policisti v okviru javnega sektorja niso uspeli uveljaviti nekaterih pravic, ki pa jim objektivno gredo.

Potem ko sta policijska sindikata predsedniku DZ Gregorju Virantu izročila umik pobude za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ, se je ustavilo tudi zbiranje podpisov. Virant bo zakon tako še danes poslal v razglasitev predsedniku republike Danilu Türku. Do polnoči bo objavljen v uradnem listu, veljati pa začne v četrtek.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je poudaril, da je sporazum tako dober, kot bo dober v praksi. Prav nezaupanje med socialnimi partnerji je po njegovih besedah ves čas viselo v zraku. Petrovič se je zahvalil vsem zaposlenim v policiji in podpornikom. Dodal je, da se je kot prvopodpisani pod referendumsko pobudo tudi osebno izpostavil za policiste, ki zagotavljajo eno najvišjih stopenj varnosti v Evropi, in bil pripravljen narediti vse, da tudi v prihodnje zagotovi njihov status.

STA


Najbolj brano