Potres terjal nove žrtve v Italiji, treslo je tudi pri nas

Strah je znova preplavil severno Italijo, potem ko je območje Emilije ob 9. uri stresel nov potres z magnitudo 5,8 po evropski lestvici, zgodaj popoldne pa še trije z magnitudami 5,4 in 5,1 in 5,0. Pod ruševinami je umrlo najmanj 16 ljudi, 12 so jih sinoči še pogrešali, več kot 200 je ranjenih. Tresenje so čutili tudi prebivalci večjega dela Slovenije.

EMILIJA> Dodobra je streslo tudi v Bologni, kjer živi Koprčanka Veronika Hrvatič. “Pisarne smo zapustili tako ob 9. kot ob 13. uri, ko sta bila sunka najmočnejša. Nato smo se vrnili na delo. Javne urade, šole in univerzo pa so zaprli. Tla se zdaj zatresejo vsakih 15 minut,” je povedala sinoči. “Občutek po potresu je res čuden, kot da ne bi prav dobro čutil tal pod nogami. Župan je odprl mestne parke, tako da ljudje lahko v šotorih in spalnih vrečah noč preživijo na prostem, varujejo pa jih policisti,” je še povedala.

Največ žrtev med delavci

“Ob potresu je najpomembneje, da zlezemo pod mizo ali stol in zavarujemo svojo glavo,” svetujejo na uradu za seizmologijo. Ni priporočljivo panično zapuščati stavb ali bežati po stopnicah. Raje počakamo, da tresenje poneha. Območje severne Italije, ki ga je potres stresel že 20. maja, bo zdaj s potresnimi sunki aktivno še vsaj leto dni, je ocenil seizmolog Mladen Živčić z urada. Včerajšnji potres na območju Slovenije ni presegel četrte stopnje po evropski potresni lestvici. Na srednji šoli Jesenice in na Filozofski fakulteti v Ljubljani pa so ga čutili tako močno, da so zapustili zgradbe.

“Nadvse žalostno je, da so umrli predvsem delavci,” je dejal predsednik Italije Giorgio Napolitano, ki je bil med potresom ravno na obisku v Vidmu. Podobno kot v potresu pred devetimi dnevi so namreč tudi tokrat največ ljudi pod seboj pokopale porušene proizvodne hale. Žrtve so Italijani, Maročan, Indijec in kitajski državljan. “Sindikati pozivajo delavce, naj se ne vračajo na delo, dokler delovna mesta ne bodo povsem varna,” je še povedala Veronika Hrvatič.

Zrušili so se obrati na območju Modene, v krajih Mirandola, San Felice, Medolla in Finale Emilia. V Mirandoli, kjer je prvi evropski center za biomedicinske raziskave, je uničenih ali poškodovanih 80 odstotkov obratov.

Številne tovarne so po potresu ustavile proizvodnjo, tudi slavne Ferrari, Ducati in Lamborghini.

Brez strehe že 14.000 ljudi

Zaradi novega tresenja tal je brez strehe nad glavo ostalo 8000 ljudi, po potresu pred devetimi dnevi pa jih je skupaj že 14.000. Oblasti bodo morale poskrbeti za nova začasna bivališča in pomoč reševalcev, ki so na območju že od prejšnjega potresa. Takrat je bilo sedem žrtev. Porušeni in poškodovani pa so tudi številni kulturni spomeniki, predvsem cerkve.

Politika: izjemne okoliščine

Tla na severovzhodu Italije se še vedno niso umirila. Minulo noč so se zatresla še 41-krat, pri čemer je najmočnejši popotresni sunek dosegel magnitudo 3,4.

Premier Mario Monti je zagotovil, da bo država naredila vse, da bi zagotovila čimprejšnjo vrnitev normalnega življenja na to, za Italijo pomembno območje.

“Smo pred izjemnim finančnim zalogajem, zaradi katerega bomo morda kršili zaveze pakta stabilnosti. Evropa bi morala razumeti, da gre za izredne okoliščine,” ugotavlja okoljski minister Corrado Clini.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano