Lastnikom pomagajo razumeti njihove pse

Po le šestih mesecih delovanja se je Kinološko društvo Sežana včeraj predstavilo na prvem predstavitvenem kinološkem dnevu.

V pasji šoli se psi učijo premagovati ovire Foto: Bogdan Macarol
V pasji šoli se psi učijo premagovati ovire Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA> Nastalo je oktobra na pobudo petnajstih Kraševcev, saj se je na Sežanskem že dolgo kazala želja po kinološkem društvu. 40 članov je z veliko optimizma in prostovoljnega dela v Šepuljah uredilo začasne prostore za vadbo in šolanje psov ter druženje njihovih vodnikov. “Takoj, ko so bile osnovne možnosti dane, smo prešli od besed k dejanjem in pričeli s strokovnim šolanjem. Pri mladičkih smo začeli z osnovami, pri starejših pa nam je bila prva naloga odpraviti neželene vedenjske motnje. Vse s ciljem, da postanejo psi sprejemljivi za urbano okolje,” pravi predsednik društva Ljubo Gorup.

Doslej je malo šolo zaključila že druga generacija psov. Kaj se je naučila, so včeraj predstavili na sežanskem sejmišču, skupaj z gosti iz kinoloških društev Logatec, Obala in Krim. Pridružili so jim tudi člani Slovenskega kluba vodnikov vlečnih psov, društva K 9 Servis, Ambasadorji nasmeha in člani enote reševalnih psov. Z željo, da bi preselili vadišče bližje v Sežano, so zbirali denar za ureditev poligona in nakup učnih pomagal.

Strinjali so se, da se “pasja kultura” na Sežanskem izboljšuje. “Ob zahtevi, da morajo biti vsi psi zunaj le na povodcu, je svoje prispevala tudi nedavna postavitev petih smetnjakov v Sežani, namenjenih zbiranju pasjih iztrebkov,” je povedal Peter Lombar. “Člani pomagamo lastnikom razumeti njihove pse. Ti so za nas vsi enakovredni, od čistokrvnih do mešančkov iz zavetišča, tako da ni presenetljivo, da ima kar pol članov za svoje najboljše prijatelje ravno 'zavetiščnike',” je še dodala Ida Benčina.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano