Uran in Kramberger naj bi se umaknila v zasebno življenje

Na Slovenski škofovski konferenci (SŠK) so danes pojasnili, da sta se nadškofa Alojz Uran in Franc Kramberger umaknila v zasebno življenje že ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011.

Alojzij Uran Foto: STA
Alojzij Uran Foto: STA

LJUBLJANA>“Slovenska škofovska konferenca v zvezi z imenovanima nadškofoma ni prejela nobenega dekreta glede umika ali sankcij,” so poudarili.

Odvzeli naj bi jima škofovsko palico

S tem so se odzvali na poročanje časnika Delo, ki je v današnji izdaji navedel, da je Sveti sedež konec aprila Slovenski škofovski konferenci poslal dekret, s katerim je dvema upokojenima škofoma SŠK naložil, naj se umakneta iz javnega življenja. Poleg tega naj bi škofoma odvzel škofovsko palico, svete maše naj bi odslej darovala le v klavzuri oziroma v samostanu, nista pa tudi več člana SŠK.

Na SŠK so v današnjem sporočilu za javnost pojasnili, da sta bila nadškofa Alojz Uran in Franc Kramberger razrešena službe v skladu s kanonom 401 2 Zakonika cerkvenega prava. Ta pravi, da je “krajevni škof, ki je zaradi slabega zdravja ali kakega drugega tehtnega razloga postal manj sposoben za izpolnjevanje svoje službe, zelo naprošen, naj da odpoved službi”.

Umik v zasebno življenje

Papež Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 sprejel odpoved službe tedanjega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana, 3. februarja 2011 pa odpoved službe tedanjega mariborskega nadškofa metropolita Franca Krambergerja.“Upokojena nadškofa po razrešitvi v okviru SŠK tako nimata več zadolžitev in sta se umaknila v zasebno življenje,” so poudarili na škofovski konferenci.

Prav tako so zatrdili, da v zvezi z imenovanima nadškofoma niso prejeli nobenega dekreta glede umika ali sankcij. Zavrnili so tudi navedbe nekaterih medijev, da danes poteka zasedanje SŠK. “Nekateri škofje so s člani Odbora za pastoralno načrtovanje zbrani na posvetu o slovenskem pastoralnem načrtu v Celju,” so pojasnili.

STA


Najbolj brano