Svobodni sindikati z vlado dosegli dogovor o varčevalnih ukrepih

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se je z vlado o vsebini varčevalnih ukrepov zelo intenzivno pogajala mesec dni in se tudi uspela dogovoriti za omilitev nekaterih ukrepov.

Dušan Semolič, predsednik ZSSS Foto: Stanko Gruden
Dušan Semolič, predsednik ZSSS Foto: Stanko Gruden

LJUBLJANA> Če bo ta dogovor upoštevan v zakonu za uravnoteženje javnih financ, v ZSSS ne bodo zahtevali referenduma.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je dejal, da je vlada prisluhnila nekaterim njihovim opozorilom in bo zato k predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki ga trenutno obravnava odbor DZ za finance, vložila dopolnila v skladu z dogovorom.

Med drugim so se uspeli dogovoriti, da 2. maj ostane dela prost dan ter tudi glede nekaterih pravic starejših brezposelnih, nadomestila za nego družinskega člana in pri minimalnem dohodku.

To po Semoličevih besedah sicer ne pomeni, da jim je vlada v celoti prisluhnila in da so z doseženim dogovorom zadovoljni. “Nasprotno, še naprej menimo, da je smer reševanja javnih financ napačna, saj bi morali dati osnovni poudarek prihodkovni in ne odhodkovni strani,” pravi Semolič.

A če bodo dogovorjene rešitve vključene v zakon za uravnoteženje javnih financ, so v ZSSS vladi zagotovili, da ne bodo sodelovali pri nobenih morebitnih referendumskih aktivnostih.

Več o vsebini dogovora bodo v ZSSS pojasnili na torkovi novinarski konferenci.

Finančni minister Janez Šušteršič je na odboru DZ za finance že napovedal vložitev nekaterih dopolnil, s katerimi bodo ugodili zahtevam nekaterih sindikatov in skupin. Med drugim je napovedal ublažitev ukrepov na področju družinske politike, ohranitev 2. maja kot prostega dneva ter pogojen dvig DDV.

STA


Najbolj brano