Slovenija in Turčija za še tesnejše gospodarsko sodelovanje

Premier Janez Janša in turški premier Recep Tayyip Erdogan sta v okviru današnjega obiska turške delegacije v Sloveniji spregovorila o možnostih strateškega povezovanja med državama, predvsem na področju gospodarstva.

Janez Janša in Recep Tayyip Erdogan  Foto: Reuters
Janez Janša in Recep Tayyip Erdogan  Foto: Reuters

LJUBLJANA> Premierja sta ocenila, da je sodelovanje med državama dobro, v prihodnosti pa vidita veliko možnosti za povečanje sodelovanja.

Gospodarsko sodelovanje med državama je še posebej v času gospodarske krize naraščalo, Turčija pa je tudi v času krize beležila eno najvišjih gospodarskih rasti, je v izjavi za medije poudaril Janez Janša. Turčija se je po njegovih besedah zaradi ukrepov vlade Recepa Tayyipa Erdoganna samo izognila krizi, temveč je bila kriza v njenih glavnih trgovinskih partnericah milejša, kot bi bila sicer.

Lani za pol milijarde blagovne menjave med državama

Današnji prvi uradni obisk turške vlade v Sloveniji je po besedah Janše že potekal v funkciji uresničevanja strateškega partnerstva, ki sta ga državi sklenili lani. “S podpisom tega strateškega partnerstva med državama je bil vzpostavljen strateški okvir za delovanje, v pogovorih pa je bil izražen tudi obojestranski interes za pričetek pogovorov za sklenitev sporazuma o socialnem zavarovanju, ki bi državljanom obeh držav olajšal potovanja, življenje in delo,” je dejal Janša.

Lani smo zabeležili za slabe pol milijarde evrov blagovne in storitvene menjave, bilanca menjave pa je bila uravnotežena, je dejal Janša. Blagovna menjava poteka pretežno na področju avtomobilske industrije, ter na področju elektro in strojne industrije. “Neposredne tuje investicije so približno na enakem nivoju, ko gre za investicije slovenskega gospodarstva v Turčiji, kot obratno,” je dejal.

Sodelovali bi pri v gradbeništvu

Erdogan je ob 20. letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama ocenil, da je sodelovanje med Slovenijo in Turčijo dobro, vendar pa bi v prihodnosti lahko bolje izkoristili dane možnosti. Ob tem je turške poslovneže in podjetja pozval, naj investirajo v Slovenijo. Erdogan možnosti za sodelovanje vidi predvsem na področju infrastrukture in gradbeništva.

Turški premier je poudaril, da je Slovenija strateški partner Turčije ter da imata državi podobna stališča ter vizije. Poudaril je, da se bodo slovenski in turški predstavniki tudi v prihodnosti srečevali na dvostranskih pogovorih o sodelovanju med državama, s tem pa bodo sodelovanje ponesli na višjo raven. “Ni nobenega razloga, da ne bi uspeli,” je poudaril Erdogan.

Turki bi investirali Sloveniji

Janša je dodal, da v Sloveniji opažajo povečan turški interes za investicije v Sloveniji, kar je razveseljivo, saj Slovenija potrebuje investicije. Ob tem je dodal, da je slovenska stran na današnjih pogovorih ponovno izrazila interes za oživitev sodelovanja med letalskima prevoznikoma Adrio Airways in Turkish Airlines.

Med primeri dobrega sodelovanja je Janša izpostavil turško podjetje Miador, ki je nedavno vstopilo v lastništvo Lesne tovarne ivernih plošč Otiški vrh. “Na ta način so družbi z več kot 200 zaposlenimi omogočili lažje nadaljnje poslovanje,” je ocenil. V pogovorih so izpostavili tudi priložnosti slovenskih podjetij na področju gradbeništva, dobave medicinske opreme, gospodinjskih aparatov, energetike ter izgradnje in obnove infrastrukture.

Vse te možne oblike sodelovanja bo pregledala medvladna komisija za gospodarsko in trgovinsko sodelovanje, ki se bo letošnjo jesen sestala v Ljubljani. “Poslovne priložnosti so tudi v skupnih nastopih v drugih državah v regiji in tudi te bo veljalo izkoristiti,” je dejal Janša.

Boljši pogoji za gospodarsko sodelovanje

Lani podpisani strateški sporazum je po besedah Janše namenjen predvsem odkrivanju in odpravljanju ovir na področju gospodarskega sodelovanja. Že sedaj sicer sodeluje na stotine slovenskih in turških podjetij, zaradi razvejanosti gospodarskih stikov pa je treba predvsem ustvarjati pogoje, da se to sodelovanje poveča ter da pride do vzpostavitve novih stikov, je dejal Janša. Za ta namen je bil ustanovljen tudi slovensko-turški gospodarski svet.

“Turčija je zaveznica Slovenije v Natu, dobro sodelujemo v številnih konkretnih operacijah, podobne poglede imamo tudi na širitev zavezništva,” je ocenil Janša. Dodal je, da je Turčija faktor stabilnosti v regij. “Cenimo tudi njihov realističen pogled na položaj v Iranu in njihova prizadevanja za mir in stabilnost v regiji Zahodnega Balkana, kjer je veliko slovenskih interesov,” je poudaril Janša. Janša je Erdoganu še čestital za priznanje za osebnost desetletja, ki ga bo turški premier danes popoldne prejel od Inštituta IFIMES.

STA


Najbolj brano