Občina ne bo pokrila vse izgube

Bistriški svetniki so v četrtek nadaljevali pred dvema tednoma prekinjeno sejo, ki se je ustavila tik pred obravnavo problematike zdravstvenega doma. Ta kraljuje na lestvici vseh slovenskih zdravstvenih domov, s približno 330.000 evri izgube.

Bistriški župan ocenjuje, da bo lahko z večjim vplivom v svetu zavoda odločal tudi o delovanju zdravstvenega doma, ki se zadnja leta ne more izkopati iz rdečih številk  Foto: Lori Ferko
Bistriški župan ocenjuje, da bo lahko z večjim vplivom v svetu zavoda odločal tudi o delovanju zdravstvenega doma, ki se zadnja leta ne more izkopati iz rdečih številk  Foto: Lori Ferko

ILIRSKA BISTRICA > Kot kaže, se bo izguba Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica za lansko leto znova ustavila pri znesku 330.000 evrov. Kopiči se zaradi nepokritih rdečih številk iz preteklih let, ko primanjkljaja ni bilo mogoče pokriti s tekočim poslovanjem. Predstavitev problematike bistriškega zdravstva se je tako - po večkratnih prizadevanjih svetnika in direktorja zdravstvenega doma Vojka Mihlja - le znašla na dnevnem redu občinskega sveta, tudi z idejo, da bi občina kot ustanoviteljica presekala nepremagljive likvidnostne težave in poravnala nastalo izgubo.

Najprej revizija, potem denar

Vendar Mihelj, po oceni župana Emila Rojca, gradiva ni pripravil dovolj temeljito. “V obrazložitvi nimamo finančnega toka, ki bi bil sestavljen iz prilivov, odlivov in normativov, iz katerega je izguba nastala. /…/ Skratka s predstavitvijo nisem zadovoljen,” je kritiko o slabo pripravljenem gradivu podal Rojc in dodal, da bi bilo odločanje o tem, ali naj občina pokrije minus, mogoče šele na podlagi revizije poslovanja zdravstvenega doma.

“Druga pomanjkljivost pa je ta, da ima občina v svetu zavoda manjšino. Po zakonu smo dolžni pokrivati izgubo, v kolikor ustanova zabrede v likvidnostne težave, nimamo pa večine pri odločanju o tem, kako bo ta ustanova delovala,” je dejal Rojc. Medtem so nekateri svetniki izrazili dvom o obravnavi lokalne zdravstvene tematike brez navzočnosti direktorja, ki ga tokrat zaradi službene odsotnosti ni bilo v občinski dvorani. Na razpravo je bil pripravljen na prvi aprilski seji, ki pa je bila nato prekinjena.

O izgubi brez direktorja

Zdravko Kirn (neodvisna lista Skupaj naprej) je zato opozoril na nekorektnost obtoževanju nekoga, ki ga ni in se zato ne more zagovarjati. “O korektnosti tukaj ne moremo govoriti, saj bi se Mihelj seje lahko udeležil, če bi imel zato vsaj malo želje. Izgovor, da je službeno odstoten, je za lase privlečen, zato bomo to točko izpeljali do konca,” je odvrnil župan, ki je skupaj z vodjo oddelka za finance in gospodarstvo Tino Kocjan zadolžen za poročanje o tej problematiki.

Anton Šenkinc (Lista neodvisnih občanov krajevnih skupnosti) je zato poudaril: “V kolikor bi bil poročevalec zdravstveni dom, bi moral direktor, če je odsoten, zagotoviti nekoga drugega, da zastopa njihovo stališče. Vendar kot kaže, ni bil vabljen.” Kljub temu je večina svetnikov sklenila, da občina poveča svoj vpliv v svetu zavoda in v bodoče pokriva le izgubo za nadstandardne programe, ki nimajo kritja s strani zdravstvenega ministrstva ali zavoda za zdravstveno zavarovanje.

LORI FERKO


Najbolj brano