Najmlajši lovec na medveda

Matej Može je z 21 leti verjetno najmlajši slovenski lovec, ki je uplenil medveda. Zgodilo se je v sredo zvečer na hribu Bandera, nedaleč od istoimenskega avtocestnega viadukta in Senožeč.

Matej Može (desno) je verjetno najmlajši slovenski lovec, ki je uplenil medveda. V sredo zvečer ga je počakal na preži, nedaleč od hriba Bandera, skupaj z Albinom Knafelcem. Foto: Arhiv Ld Senožeče
Matej Može (desno) je verjetno najmlajši slovenski lovec, ki je uplenil medveda. V sredo zvečer ga je počakal na preži, nedaleč od hriba Bandera, skupaj z Albinom Knafelcem. Foto: Arhiv Ld Senožeče

DOLENJA VAS>Matej Može je na visoki preži z nekoliko starejšim kolegom iz Lovske družine Senožeče Albinom Knafelcem čakal na medveda. Kosmatinca sta pričakala na zemljišču Možetove družine, zato je streljal Može.

Medved je padel v okviru letnega načrta odstrela primorskega lovsko-upravljalskega območja. Ta v iztekajoči se lovni dobi dovoljuje odstrel treh medvedov. Dva sta že padla, do 30. aprila pa je bilo mogoče odstreliti še enega, težkega do 150 kilogramov.

“V zadnjem tednu smo opazili navzočnost medveda v okolici vasi Potoče, zelo blizu vasi, na vrtovih. Ugotovili smo tudi, da prenočuje v hribu Bandera,” je dan po ulovu povedal Knafelc. Zato sta se z Možetom odločila, da bosta medveda v sredo zvečer počakala na visoki preži. ”Imela sva srečo, da se je pojavil dokaj zgodaj, ko je bilo še svetlo,” pravi Knafelc o dogajanju le nekaj minut po 20. uri.

“Medved je padel v ognju, kot se reče v lovskem žargonu. Ko smo ga stehtali, smo ugotovili, da gre za 73 kilogramov težkega samca,” dodaja Knafelc, sicer tajnik LD Senožeče in član komisije za ocenjevanje trofej v primorskem lovsko-upravljalskem območju. Medved je bil star dve leti, kar pomeni, da ga je medvedka odstavila lansko jesen. “V iskanju svojega teritorija je prišel na to območje, kje bi verjetno tudi ostal,” meni Knafelc.

Matej Može iz bližnjih Potoč je v družbi lovcev že od malega, lovski izpit je opravil pri 18 letih. Kot pravi, ima lovstvo v krvi, vendar so bili tokrat občutki drugačni kot sicer: “Nekaj posebnega, nekaj, česar ne doživiš vsak dan. Le redkim lovcem je dano upleniti medveda.” Bilo je tudi nekaj treme oziroma adrenalina, doda. Toda strel je bil natančen, zato bo domov odnesel medvedovo glavo in kožuh kot trofejo, medtem ko bo meso končalo na jedilnem listu gostilne v bližnjih Senožečah.

Vodja odseka za gozdne živali in lovstvo pri sežanski enoti Zavoda za gozdove Andrej Sila je za PN povedal, da so medvedi v teh krajih že dolgo redno prisotni, vendar je z njimi manj težav kot z volkovi: “Z medvedi ni nobenih problemov. Številčnost je okolju primerna, mogoče v tem osrednjem območju malo narašča, zato tudi predlogi za odstrel.”

Medved človeku ni nevaren, zagotavlja: “Edina nevarna situacija je lahko medvedka v obrambi mladičev, a tudi tu mora biti izredna situacija. Ne bo kar tako napadla. V vseh primerih napada medveda na človeka v Sloveniji je bila divja žival bolj izzvana, kot da bi zgolj nagonsko napadla človeka.”


Najbolj brano