Dr. Andrej Capuder gost divaškega večera

Gost desetega pogovornega večera Divača - mesto nad Reko bo dr. Andrej Capuder, prvi minister za kulturo v samostojni Sloveniji in književnik, ki je bil skupaj s slovenskim metropolitom dr. Antonom Stresom izvoljen za člana Evropske akademije znanosti in umetnosti.

Dr. Andrej Capuder bo gost jubilejnih pogovorov Divača - mesto nad Reko Foto: ?
Dr. Andrej Capuder bo gost jubilejnih pogovorov Divača - mesto nad Reko Foto: ?

DIVAČA> “Če napetost v literaturi dr. Andreja Capudra tvori antagonizem dveh slovenskih političnih opcij nepomirljivih idealov, pa išče avtor svoj notranji mir ob Reki pozabe. Je torej sopotnik našega časa in kraja, kamor ga je pripeljala ljubezen, s svojo literaturo pa mu je postavil trajen pomnik,” pravi arhitekt Stojan Lipolt, ki bo jutri ob 19. uri vodil pogovor z dr. Andrejem Capudrom v večnamenski dvorani Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Škrateljnovi domačiji.

Pogovorni večeri Divača - mesto nad Reko bodo s tem sklenili svojo prvo dekado. Na desetem večeru bodo dr. Capudra predstavili tudi kot prevajalca, publicista, profesorja romanistike, nekdanjega veleposlanika v Parizu in Rimu ter intelektualca krščanske usmeritve. Gost bo govoril o svoji navezanosti na romanske avtorje, kot so kultni francoski pesnik Charles Boudelaire, vedno aktualni francoski filozof Henri Bergson in predvsem o Danteju Alighieriju, katerega Božanska komedija predstavlja temeljno delo srednjega veka. Za njen slovenski prevod je namreč leta 1973 prejel Sovretovo nagrado. Središče Capudrovega literarnega ustvarjanja predstavlja trilogija Rapsodija 20, Iskanje drugega in Reka pozabe, ki temelji na poglobljenem poznavanju slovenske zgodovine.

Pogovor se bo dotaknil tudi njegovega političnega udejstvovanja v vlogi kulturnega ministra v času osamosvajanja Slovenije, veleposlaništva v ne naključno izbranih Parizu in Rimu ter vloge literata in politika Edvarda Kocbeka v prelomnem času med drugo svetovno vojno in po njej, verjetno pa tudi njegovega sobivanja z Reko v dolini pod Brkini. Vstop bo prost.

Za fotko sem vprašala, vendar je doslej še nimam?


Najbolj brano