Lipicanci plešejo na Raayjevo glasbo

Velika šolska kvadrilja z osmimi mladimi žrebci in jahanje v damskem sedlu - to sta največji novosti, ki sta včeraj obogatili prvo predstavo Lipiške jahalne šole v novi sezoni in poželi bučen aplavz občinstva.

Ježo v damskem sedlu je predstavila mlada jahačica Simona Premrl Foto: Tina Čič
Ježo v damskem sedlu je predstavila mlada jahačica Simona Premrl Foto: Tina Čič

LIPICA > Obe točki sta v Lipici absolutni novosti, izvajajo ju prvič. Kvadrilja z mladimi žrebci priča, da so začeli resno in sistematično delati z mladimi konji, pravi strokovni vodja kobilarne Janez Rus. Seveda nastop mladih, sivih lipicancev še ni izpiljen, v treningu so šele leto ali dve, zato je pred njimi še veliko učenja.

Jahanje v damskem sedlu si bodo obiskovalci lahko odslej ogledali v točki pas de deux ali ples za dva. V njej bosta skupaj nastopila “gospod” in “dama”, dekle bo jahalo z obema nogama na levi strani sedla, tako kot nekoč plemkinje. Kako točno - to je dekletom pomagala izpiliti nemška trenerka Elke Potucek-Puscha.

V lipiško predstavo se je po več letih vrnilo tudi delo na dolgih vajetih, pri katerem žrebec izvaja vse elemente dresurnega jahanja brez jahača v sedlu.

Glasbo za nove točke je prispeval Aleš Vovk - Raay, poznan iz skupine Tangels in oddaje Misija Evrovizija. Mladim žrebcem je za nastop napisal bolj energično glasbo od tiste, ki je doslej spremljala nastope lipicancev. “Lipiška predstava ostaja klasično dresurno jahanje, s tem da bo bolj dinamična in vsebinsko bogatejša. Tudi oprema jahalnice, tudi pilari, prispeva k temu, da je vse skupaj bolj zanimivo,” pove Rus o dveh stebrih, brez katerih si pred stoletji ni bilo mogoče zamisliti klasične šole jahanja, danes pa ju lahko vidimo le v ustanovah, kot je Lipica.

Lipiške predstave bodo po novem tudi daljše; s pol ure se bodo podaljšale na 50 minut, s štirih točk na šest, vendar točke ne bodo vedno iste. Ker v Lipici ugotavljajo, da si 70 odstotkov gostov za obisk izbere dan, ko si lahko ogledajo predstavo ali trening, bodo treningi na urniku vsak dan, predstave pa ostajajo trikrat tedensko. Tako si kljub krizi obetajo uspešno turistično sezono, pravi direktor kobilarne Tomi Rumpf. TINA ČIČ


Najbolj brano