Rušitev hotela Triglav bi bila napaka

V času soške fronte je imel v hotelu Triglav štab feldmaršal Svetozar Borojević. Pred Triglavom mu je avstro - ogrski cesar podelil najvišje odlikovanje, to je komanderski viteški križ Marije Terezije za uspešno vodenje bojev na Soči. Zato bi bilo škoda porušiti ta hotel, pravi publicist Miro Simčič.

Svetozar Borojević
Svetozar Borojević 

SEŽANA > Feldmaršalu, ki se je zapisal v zgodovino s prebojem pri Kobaridu, vendar kasneje umrl v skrajni bedi in pomanjkanju, je posvetil knjigo Svetozar Borojević - med slavo in ponižanjem. Danes ob 18. uri jo bo predstavil v veliki dvorani občine Sežana.

Rušenje hotela in nato morebitna novogradnja na njegovi lokaciji bi bila velika napaka, pravi Miro Simčič, zato predlaga ureditev spominskega muzeja in postavitev Borojevićevega doprsnega kipa na mestu, kjer je prejel priznanje.

“Glavni štab je Borojević sicer imel v postojnskem hotelu Imperial, ki je po drugi svetovni vojni bil porušen, tam sedaj stoji lesna šola in stavba policije. Borojević je tedaj stanoval v vili trgovca Jurce, toda danes je tam sodišče in stavba ni primerna za muzej. Postojnčani nimajo možnosti, ki jih Sežančani s hotelom Triglav/Drei Kronnen za časa dvojne monarhije imajo,” pravi in doda, da je Borojević za slovensko zgodovino in usodo zelo pomemben: “Z uspešno obrambo Soče je polomil krila italijanski iredenti in Slovencem ohranil njihov etnični prostor.”

Hotel Triglav pa v svojih zadnjih letih - podobno kot nekoč Borojević - propada. Njegova lastnica, družba HTG, je od leta 2005 v večinski lasti družbe S. T. Hammer d. o. o. - družbe za investicije iz Ljubljane. Triglav želi prenoviti, vendar ne v hotel. “Za to ni ekonomske računice,” pravi izvršni direktor HTG Franc Musar. Raje bi jo namenili poslovno-stanovanjski dejavnosti.

Kulturno - varstvene smernice bi sicer dovolile rušitev hotela, vendar bi bilo treba nato rekonstruirati fasado Triglava in ohraniti gradbeno linijo ob Partizanski cesti, skupaj z maksimalnimi višinskimi gabariti, kar za HTG ni sprejemljivo. “Če bi ga želela lokalna skupnost kot kulturni spomenik obnoviti, potem pa se ve, kako to gre,” doda Musar, ki sicer meni, da je Simčičeva ideja dobra, a bo v teh časih težko najti denar zanjo: “Soška fronta je primerno obdelana na severu, okoli Bovca in Kobarida, vendar je segala do Trsta. Tu pa ni nič.”


Najbolj brano