V FJK nič več poceni bencina

Dežela Furlanija Julijska krajina ne zmore več subvencionirati cene bencina, ki je precej dražji kot pri nas. Obmejni črpalkarji grozijo, da bodo v Bruslju zahtevali izenačitev cen.

 Na primorskih bencinskih servisih je prav kmalu  moč znova pričakovati naval avtomobilov iz Italije Foto: Leo Caharija
Na primorskih bencinskih servisih je prav kmalu moč znova pričakovati naval avtomobilov iz Italije Foto: Leo Caharija

TRST> Na primorskih bencinskih servisih je prav kmalu moč znova pričakovati naval avtomobilov iz Italije. Dežela Furlanija Julijska krajina (FJK) namreč nima več denarja za dodatno subvencioniranje cene bencina in z aprilom to ugodnost prebivalcem svoje dežele ukinja.

Na italijanske voznike, ki v Sloveniji točijo gorivo, preži finančna straža. Številni vozniki namreč pri nas ne napolnijo samo rezervoarja, temveč gorivo točijo tudi v plastične posode, a to je v Italiji prepovedano. Voznikom, ki jih odkrijejo, grozi do 7000 evrov kazni, zaplemba vozila in celo zapor.

Bencin v FJK bo tako znova dražji kot pri nas. Dežela je od februarja k že običajni subvencionirani ceni bencina na njenem območju dodajala še nekaj denarja, da je cena bencina tam lahko konkurirala ponudbi v Sloveniji. Nižja cena pri nas je namreč siromašila italijanske črpalkarje. Dežela je potem popustila pritisku lastnikov tamkajšnjih bencinskih servisov in poskusno uvedla dodatne subvencije, hkrati pa upala, da bo to breme prevzela država.

A se to ni zgodilo, zato je subvencije po dveh mesecih ukinila. Oglasili so se že črpalkarji v Gorici, ki grozijo, da bodo šli vse do Bruslja in zahtevali, da se cene bencina izenačijo. NR


Najbolj brano