Opolnoči se bo bencin ponovno podražil

Drobnoprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji se bodo opolnoči spremenile. Tako neosvinčeni 95-oktanski kot 100-oktanski bencin se bo podražil za 3,5 centa - prvi na 1,528 evra, drugi na 1,544 evra za liter, kar je največ doslej. Dizelsko gorivo pa se bo pocenilo za 0,7 centa na 1,358 evra.

Neosvinčeni 95-oktanski kot 100-oktanski bencin se bo podražil za 3,5 centa - prvi na 1,528 evra, drugi na 1,544 evra za liter, kar je največ doslej. Dizelsko gorivo pa se bo pocenilo za 0,7 centa na 1,358 evra. Foto: Bogdan Macarol
Neosvinčeni 95-oktanski kot 100-oktanski bencin se bo podražil za 3,5 centa - prvi na 1,528 evra, drugi na 1,544 evra za liter, kar je največ doslej. Dizelsko gorivo pa se bo pocenilo za 0,7 centa na 1,358 evra. Foto: Bogdan Macarol

LJUBLJANA> Pocenilo se bo tudi kurilno olje - liter bo od torka stal 1,040 evra oziroma 0,2 centa manj kot doslej, so sporočili iz Petrola.

Direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji (IREET) Djani Brečevič je pojasnil, da so se cene neosvinčenih motornih bencinov na mediteranskih borzah v minulih dveh tednih občutno zvišale, predvsem zaradi sezonskega vpliva, hkrati pa so se cene srednjih destilatov malenkost znižale.

Na naftnem trgu je po njegovih besedah čutiti določene nestanovitnosti, predvsem zaradi vpliva iranske krize. Hkrati se čuti tudi vpliv odločitve ZDA in nekaterih evropskih držav, da sprostijo strateške zaloge, kar v bistvu pomeni neposredni pritisk v smeri znižanja cene surove nafte.

“V kakšnem obsegu se bodo morebiti znižale cene nafte, pa je odvisno od količine strateških rezerv, ki se bodo sprostile,” je poudaril in dodal, da je na svetovni ravni intenca v smeri, da bi se na nek način cene surove nafte umirile. “Po moji oceni cena nafte do konca leta ne bo dosegala bistvene višje vrednosti od 135 dolarjev za 159-litrski sod,” je dodal.

Po Brečevičevem mnenju tudi še ni potrebe, da bi vlada posegla v trošarinsko politiko, saj je dizelsko gorivo v primerjavi s sosednjimi državami najcenejše. Nekoliko drugače je pri 95-oktanskemu neosvinčenemu bencinu, ki je v primerjavi s sosednjimi državami dražje le v Italiji.

STA


Najbolj brano