31. marec, internetni mrk?

Slovenski nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT) bo v soboto, 31. marca, ko naj bi mednarodna hekerska aktivistična skupina Anonymous po nekaterih napovedih poskusila ohromiti delovanje interneta, pozoren na znake, ki bi kazali na poskus napada.

Bodo hekerji zadnji dan marca res “ugasnili” internet? Foto: Katjusa Karlovini
Bodo hekerji zadnji dan marca res “ugasnili” internet? Foto: Katjusa Karlovini

LJUBLJANA> Sredi februarja je zaokrožila informacija, da Anonymous načrtuje operacijo Global Blackout, ki naj bi 31. marca z napadom na 13 vrhnjih DNS-strežnikov na internetu povzročila ohromitev delovanja omrežja oziroma, kot nakazuje samo ime operacije, kar celoten izpad interneta.

Informacijo o napadu so demantirali

Skupina Anonymous je sicer sama kmalu po najavi napada na spletnem družbenem omrežju Twitter to informacijo demantirala, so danes sporočili iz omenjenega slovenskega centra, a dodali, da bodo kljub temu pozorni na znake morebitnega napada.

Slovenski ponudniki internetnega dostopa se lahko za dodatne informacije obrnejo na elektronski naslov cert@cert.si, ali po telefonu na 01 479 88 22.

V centru sicer pojasnjujejo, da sistem DNS na internetu poenostavljeno rečeno skrbi za preslikavo med imeni (recimo www.cert.si) in IP-naslovi (v tem primeru 193.2.1.87).

Gre za porazdeljen imenik interneta, vrhnji DNS-strežniki pa vsebujejo informacije o vseh vrhnjih domenah. Tako vsebujejo med drugim tudi podatke o avtoritativnih strežnikih za domeno .si.

Vrhnjih strežnikov le navidezno 13

Vrhnjih strežnikov je navidezno le 13, vendar pa je vsak od njih pomnožen na različnih koncih sveta preko tako imenovanega anycast usmerjanja prometa - zemljevid je na voljo na naslovu www.root-servers.org.

Napad naj bi ciljal na vrh DNS-sistema, vendar pa je zaradi porazdeljenosti strukture, začasnega hranjenja podatkov na strežnikih ponudnikov in filtrov, ki pri ponudnikih preprečujejo potvarjanje izvornega IP-naslova komunikacije, tak napad malo verjeten. Še manj verjetno pa je, da bi tak napad imel načrtovan učinek, pravijo v SI-CERT.

STA


Najbolj brano