Zimske univerzijade pri nas ne bo

Po današnjem sklepu države, da finančno ne bo več podprla zimske univerzijade 2013, je jasno, da tega športnega dogodka v Sloveniji ne more več biti, je v odzivu povedal predsednik organizacijskega komiteja Tone Vogrinec.

Generalni sekretar FISU Eric Saintrond, predsednik OC zimske univerzijade Tone Vogrinec in predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmar Kugovnik Foto: STA
Generalni sekretar FISU Eric Saintrond, predsednik OC zimske univerzijade Tone Vogrinec in predsednik Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA) Otmar Kugovnik Foto: STA

MARIBOR>Tone Vogrinec je dejal, da bo organizacijski komite kolektivno odstopil, univerzijado pa naj odpovedo tisti, ki so zanjo kandidirali.

Nerodna situacija s Fihom

“Potem ko je mariborski mestni svet na seji konec januarja večji del finančnih obveznosti preložil na državo, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo težave praktično nerešljive,” je dejal Vogrinec in dodal, da je vedel in pričakoval, da bo izvedba univerzijade v razmerah, ko v Sloveniji ni dovolj denarja za marsikatero stvar, zelo problematična.

Kot je dejal, je zanj to nerodna situacija na relaciji z Mednarodno študentsko športno zvezo (FISU), ki ji je še v sredo pisal, naj razume razmere v Sloveniji ter da zaradi sestavljanja nove vlade zamujajo. V pismu jim je zagotovil, da bodo v roku dveh tednov podali verodostojne informacije, da je Slovenija še vedno v stanju dogodek organizirati.

Kdo je kriv?

“Žal to zdaj ne drži več in še danes jim bomo morali novico sporočiti, saj imajo konec tedna sestanek izvršnega odbora v Lozani, kjer bodo prisotni delegati verjetno šokirani ter postavljeni pred nerešljiv problem, kaj storiti. Dejstvo je, da organizacijski odbor univerzijade ne bo odpovedal, bomo pa kolektivno odstopili. Morda se bomo to že v petek dogovorili pisno in vrnili naš mandat. Univerzijado pa naj odpovejo tisti, ki so sprejeli sklep in kandidirali za njo. Ti naj nosijo tudi posledice, da do realizacije projekta ni prišlo,” je dejal Vogrinec.

V zvezi z očitki ministra Žige Turka, da so projekt slabo vodili, se je Vogrinec vprašal, kdo takšen projekt lahko dobro vodi, če ne dobi denarja ne z ene, ne z druge strani. “Kar se tiče organizacijskega odbora, je bil projekt voden odlično. Imamo time vseh organizatorjev svetovnih pokalov v Sloveniji, ki so bili v tem dogodku pripravljeni sodelovati. Imamo pripravljene pogodbe in natančno dogovorjene vse zadeve, če pa ni denarja za objekte in organizacijo, potem se tega ne da izpeljati,” je še dodal prvi mož organizacijskega komiteja.

Kakšne bodo posledice za Slovenijo?

Kot je še povedal, tisti, ki so se odločili za kandidaturo in sprejeli sklep o izvedi dogodka, več kot očitno niso imeli pojma, za kako zahteven projekt gre. FISU po njegovem zdaj nima pripravljene rešitve, saj v osmih mesecih ne more najti nadomestnega organizatorja, kakšne bodo posledice za Slovenijo, pa Vogrinec ne ve.

V najslabšem položaju je zdaj Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), ki je tista, ki mora uradno odpovedati organizacijo dogodka. Predsednik Susa Otmar Kugovnik danes odločitve vlade ni želel komentirati, saj bo počakal, da jih ta o tem obvesti tudi uradno. Za zdaj se ni odzval niti mariborski župan Franc Kangler, prav tako še ni jasno, kako bo reagirala FISU.

STA


Najbolj brano