Mar košarkarje čaka enaka usoda kot univerzijado

Vlada ne bo več sodelovala pri organizaciji univerzijade, saj ostali organizatorji niso naredili vsega, da bi poleg davkoplačevalskega denarja našli še dodatne vire financiranja. Odločitev države je lahko tudi signal organizatorjem evropskega prvenstva v košarki, daje vedeti minister Žiga Turk.

Žiga Turk: “V Sloveniji bi marsikdo organiziral marsikaj, če bi zadevo v celoti plačala država.” Foto: STA
Žiga Turk: “V Sloveniji bi marsikdo organiziral marsikaj, če bi zadevo v celoti plačala država.” Foto: STA

LJUBLJANA“To je tudi signal organizatorjem evropskega prvenstva v košarki, da so časi težki, da se je treba obnašati racionalno, da državni proračun ni vreča brez dna,” pravi minister, pristojen za šport, Žiga Turk.

Vlada se nagiba k zamrznitvi ratifikacije mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta), je razkril Žiga Turk. Več o tem bo znanega danes, ko bo v DZ javna predstavitev mnenj o sporazumu Acta.

Turk: pozitiven signal svetu

Do zimske univerzijade v Mariboru, mednarodnega športnega dogodka za študente, manjka manj kot leto dni. “Mislim, da je to za ugled Slovenije v svetu pozitivno. Slovenija pošilja v svet signal, da se obnaša racionalno, da varčuje, da se v težkih časih ne loteva projektov, ki so vprašljivi in slabo vodeni,” je posledice vladne odločitve navedel minister. Tudi Rim se odpoveduje kandidaturi za olimpijske igre, v zraku pa visi še odpoved kandidature Bologne za poletno univerzijado, je pokazal na varčevanje zahodnih sosedov.

Vlada je za univerzijado v preteklih letih že prispevala 6,3 milijona evrov (tri za kotizacijo in 3,3 za obnovo športnega centra na Rogli), medtem ko ostali organizatorji niso izpolnili svojih obveznosti in zagotovili preostalega denarja za ureditev tekmovališč in zagotovitev vsega potrebnega za izvedbo dogodka.

Ministrski zbor včeraj še ni odločal o državnem poroštvu za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). Vlada je sicer ugotovila, da državno poroštvo omogoča cenejše financiranje, kot če bi se družba zadolžila na podlagi drugih jamstev, je pa bila zaskrbljena nad tem, kako je projekt potekal doslej. Zaradi tega si je vzela še teden dni, v katerem bo moral Zvonko Černač, minister, pristojen tudi za energetiko, pripraviti poročilo, kaj se je v preteklosti dogajalo s projektom Teš 6. Predlog zakona o poroštvu za 440 milijonov evrov vredno posojilo je v DZ vložil poslanec SD Srečko Meh. Vlada bo tako prihodnji teden sprejemala mnenje o tem zakonu.

Kdo bo tožen?

Vlada se je leta 2008 zavezala, da bo plačala kotizacijo za univerzijado, poleg tega pa prispevala še do tretjino vsega potrebnega denarja.

Organizatorka dogodka je Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA) skupaj z Mestno občino Maribor ter občinama Ruše in Zreče, zato se na vladi ne bojijo, da bo v primeru odpovedi univerzijade Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) tožila državo. Prav nasprotno, če bi prišlo do odpovedi dogodka, si ministrstvo v skladu s pogodbo, ki jo je podpisalo s SUSA, obeta povračilo denarja, ki ga je država že vložila v univerzijado.

A do odpovedi dogodka lahko tudi ne pride. Organizatorji lahko še vedno poiščejo 70 odstotkov manjkajočega denarja pri pokroviteljih, morda pa lahko prodajo televizijske pravice, razmišlja minister. Prizorišča v Sloveniji namreč so, izkušnje z izpeljavo mednarodnih tekmovanj pa tudi.

Vogrinec vrgel puško v koruzo

Po včerajšnji odločitvi vlade tega športnega dogodka ne more biti več, je ocenil predsednik organizacijskega komiteja univerzijade Tone Vogrinec. Organizacijski komite bo zdaj kolektivno odstopil, univerzijado pa naj odpovedo tisti, ki so zanjo kandidirali.

Vogrinec se je zdaj znašel v nerodni situaciji, kako zaplete pojasniti mednarodni univerzitetni športni zvezi. Ta po njegovem zdaj nima pripravljene rešitve, saj v osmih mesecih ne more najti nadomestnega organizatorja, kakšne bodo posledice za Slovenijo, pa Vogrinec ne ve.

Nad odločitvijo vlade je presenečen mariborski župan Franc Kangler, saj so ga pogovori, ki sta jih v ponedeljek opravila Tone Vogrinec in Žiga Turk dajali upanje. “Nato je nekdo čez noč obrnil ploščo in mi prek medijev sporočil, da ni več denarja,” je nad načinom komunikacije začuden Kangler.

FISU bo s svojim odzivom na dogajanje v Sloveniji počakala do uradnega obvestila o odpovedi dogodka. O tem, kako naprej, se bodo odločali na sobotnem zasedanju izvršnega odbora v Lausanni.

JANA KREBELJ, STA


Najbolj brano