V nov krog vstopamo s petimi kandidati

Začenja se nov krog akcije Osebnost Primorske, ki jo pripravljata skupaj Radio Koper in Primorske novice. Tokrat smo nominirali pet primorskih osebnosti z različnih področij ustvarjanja in delovanja. Koga bodo izbrali bralci in poslušalci, bomo razkrili prihodnjo soboto.

Rado Pišot (5) Foto: Sašo Dravinec
Rado Pišot (5) Foto: Sašo Dravinec

Tini Trampuš iz piranske enote Zavoda za varstvo narave gre zasluga, da je zaradi projekta Morski datlji? Ne, hvala! javnost bolje seznanjena z negativnimi posledicami nabiranja in uživanja teh zaščitenih morskih školjk. V sodelovanju z Zvezo za varstvo potrošnikov je zavod v januarju predstavil zloženko, ki ljudem pomaga razumeti, kako njihova dejanja vplivajo na naravo. Tisti, ki datlje jedo, ponavadi ne vidijo uničenega morskega dna, se ne zavedajo, da so te školjke rasle 25 ali celo 50 let, medtem ko jih oni v nekaj sekundah pojejo, pravi. Tina Trampuš je ena redkih slovenskih “interpretatork narave”. Pojave in procese, ki so lahko znanstveno precej zapleteni, skuša predstaviti tako, da jih ljudje razumejo in celoviteje doživijo.

Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. februarja, opoldne. Do srede opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Glasujete tako, da pokličete številko 090/936-096 in po navodilih operaterja vtipkate zaporedno številko kandidata, ki ste mu namenili svoj glas. Zaporedna številka je zapisana ob vsakem nominirancu. Klic iz stacionarnega omrežja stane 0,39 evra (z DDV). Do srede opolnoči lahko po novem glasujete tudi prek spletne strani www.primorske.si. Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper ob 11. uri, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov osebnostprimorske@rtvslo.si.

Goriški režiser Marjan Bevk, doma iz Čezsoče, se že dolga leta izkazuje s svojim strokovnim delom z Beneškimi Slovenci, vse pomembnejša je tudi njegova vloga spodbujevalca sodelovanja in povezovanja med Benečijo in Posočjem. V ta namen je bil pobudnik in ustanovitelj kulturnega društva Čedermac, ki bogati in pospešuje kulturno sodelovanje med Slovenci iz Posočja, Benečije in Koroške. Marjan Bevk pojmuje Benečijo in Posočje kot skupni kulturni prostor in deluje kot odličen pobudnik in pospeševalec kulturnih prireditev. Zaradi vsega tega so mu na letošnjem 41. srečanju Slovencev Videmske pokrajine in Posočja podelili Gujonovo priznanje.

Andreja Erzetič iz Goriških Brd je pred dnevi sklenila enoletno poslanstvo vinske kraljice Slovenije. V tem času je zelo angažirano promovirala razumno pitje vinske kapljice. Kot študentka agronomije je vse leto obiskovala slovenske vinorodne pokrajine, izobraževala ljudi o vinu in jim skušala približati kulturo pitja. Predvsem je želela o tem izobraziti mlade. Na poslovilni zabavi, ki jo je pripravila v vinski kleti Goriška Brda, se je več kot sto udeležencev strinjalo, da je svoje delo opravila odlično. Številni povabljeni so z nakupom kraljičine rebule pomagali socialno ogroženi družini.

Mag. Peter Štoka, Koprčan, ki živi v Dutovljah, vodi domoznanski oddelek v koprski knjižnici Srečka Vilharja šele nekaj let. S svojo zagnanostjo in ljubeznijo do starega in dragocenega knjižnega gradiva, ki se je prašilo na policah in v skladiščih, je pripomogel, da slednjega skupaj s kolegi knjižničarji postavijo tako in drugače na ogled. Zamislil in izpeljal je že nekaj projektov, prek katerih je javnost spoznala izjemno knjižno dediščino istrskega področja tja od 13. stoletja naprej. Dragocene knjižne priče krajevne zgodovine, ki so bile po drugi vojni dolgo v pozabi, so po zaslugi Štoke in njegovih sodelavcev ugledale svetlobo na novih knjižnih policah, v zapisih v zbornikih, skozi preučitev in predstavitev strokovnjakov ali v elektronski obliki.

Kineziolog prof. dr. Rado Pišot z Univerze na Primorskem je vodilni avtor knjige Skiing is game (Smučanje je igra), ki jo je v dopolnjeni in razširjeni angleški izdaji januarja izdala koprska založba Annales. Po slovenski, italijanski in hrvaški izdaji je pri angleški k sodelovanju povabil dr. Rona Kippa (Univerza Utah) in dr. Mateja Supeja (Univerza v Ljubljani), da so pripravili sodobno strokovno delo o pedagoških in biomehaničnih podlagah za učenje smučanja otrok. Knjiga je plod dolgoletnih avtorjevih raziskav na Inštitutu za kineziologijo in izkušenj športnih pedagogov iz slovenske Istre. Da gre za mednarodno pomembno delo, dokazujejo povabila za predstavitev iz številnih smučarskih držav sveta. NR


Najbolj brano