Mubarak na nosilih spet na sodišču

V Kairu se danes po treh mesecih nadaljuje sojenje strmoglavljenemu egiptovskemu voditelju Hosniju Mubaraku, ki mu v primeru obsodbe grozi smrtna kazen. Mubaraka so do vojaške akademije, kjer mu sodijo, pripeljali z reševalnim vozilom, nato ga na nosilih in pokritega z odejo prenesli v sodno dvorano.

Hosniju Mubaraku grozi smrtna kazen Foto: Reuters
Hosniju Mubaraku grozi smrtna kazen Foto: Reuters

KAIRO> 83-letni Hosni Mubarak je sicer od aprila v priporu v vojaški bolnišnici. Ob nekdanjemu predsedniku sodijo tudi njegovima sinovoma Alaju in Gamalu, nekdanjemu zloglasnemu notranjemu ministru Habibu al Adliju in šestim visokim policijskim častnikom. Obtoženi so korupcije in odgovornosti za nasilno zatrtje množičnih protirežimskih protestov februarja letos, ki so terjali približno 850 življenj.

Sojenje se je začelo avgusta, oktobra pa je bilo preloženo zaradi zahteve odvetnikov svojcev žrtev protirežimskih protestov, da zaradi pristranskosti zamenjajo sodnika Ahmeda Refata, a je bila ta zahteva v začetku decembra zavrnjena. Zadnje zaslišanje je bilo septembra.

Za varen potek sojenja danes skrbi približno 5000 policistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred sodiščem se je zbrala množica privržencev nekdanjega predsednika, pa tudi družine ubitih v protirežimskih protestih. Prvi nosijo plakate s slikami Mubaraka, drugi s slikami ubitih svojcev, še piše AFP.

STA


Najbolj brano