Žarnić: Pogovore o terminalih smo spravili na civilizirano raven

Okoljski minister Roko Žarnić je danes v Bruslju ocenil, da je uspel v svojem mandatu pogovore z nekdanjo italijansko kolegico Stefanio Prestigiacomo o plinskih terminalih "spraviti na zelo civilizirano raven".

Okoljski minister, ki opravlja tekoče posle, Roko Žarnić meni, da plinskih terminalov zaradi krize morda sploh ne bo Foto: STA
Okoljski minister, ki opravlja tekoče posle, Roko Žarnić meni, da plinskih terminalov zaradi krize morda sploh ne bo Foto: STA

BRUSELJ> Okoljski minister, ki opravlja tekoče posle, Roko Žarnić je zatrdil, da ni Slovenija v pogovorih z Italijo "nič zamudila" in da so na ministrstvu opravili vse, kar je bilo določeno s sklepi vlade.

"Trenutno se v pisarni v Londonu dokončno pripravlja gradivo, ki je lahko kakovostna osnova za nadaljnje postopke, če se bo država za to odločila," je še dejal v povezavi z možnostjo tožbe Slovenije proti Italiji.

Minister tudi meni, da sta z nekdanjo italijansko kolegico Stefanio Prestigiacomo vprašanje terminalov v Tržaškem zalivu reševala na "tih, fin in nesenzacionalističen način, kar marsikomu, ki ima rad spektakel, morda ni bilo všeč".

Novi italijanski minister za okolje, ki je nasledil Prestigiacomovo, bo po Žarnićevi oceni trši pogajalec. Na vprašanje, v kakšno smer bodo šla pogajanja, pa je minister odgovoril, da je to nemogoče napovedati.

Pojasnil je, da je bil zadnji tehnični sestanek o terminalih 14. decembra v Rimu. "Če bodo Italijani vztrajali pri plinovodu po dnu in off shoru, bo morala Slovenija tisti predviden korak naprej," je dejal glede možnosti tožbe.

"Lahko pa se zgodi, da se zaradi ekonomske krize investitorju zgodba ne bo izšla ali pa bodo nove tehnologije prinesle kaj drugega," je še dejal Žarnić ob robu zasedanja okoljskih ministrov EU v Bruslju.

STA


Najbolj brano