Severna Koreja žaluje za "ljubljenim vodjo"

Severnokorejska državna televizija je v ponedeljek sporočila, da je v soboto v 69. letu starosti umrl vrhovni državni voditelj Kim Jong Il. Eno od najbolj izoliranih držav na svetu je po nenadni smrti "ljubljenega vodje" zajela nepopisna žalost. Kima bo po napovedih nasledil njegov tretji sin Kim Jong Un.

Prebivalci Pjongjanga ne skrivajo solza  Foto: Kyodo
Prebivalci Pjongjanga ne skrivajo solza  Foto: Kyodo

PJONGJANG>Kim Jong Il je položaj vrhovnega voditelja komunistične Severne Koreje nasledil od svojega očeta in ustanovitelja države Kim Il Sunga, ki je umrl leta 1994. Že septembra lani je Kim Jong Una določil za svojega naslednika.

Po poročanju severnokorejskih medijev je voditelj 17. decembra ob 8.30 po lokalnem času umrl "zaradi duševne in fizične izčrpanosti". Kimovo smrt je na televiziji oznanila jokajoča napovedovalka, oblečena v črno. Ob spremljavi žalne glasbe so zraven prikazovali tudi fotografije Kima, oblečenega v njegovo tradicionalno uniformo.

Država bo imela desetdnevno žalovanje

Umrl je na vlaku med potjo po državi, neposreden vzrok smrti pa je po poročanju državnih medijev zastoj srca. Kim je imel že dlje časa zdravstvene težave. Leta 2008 naj bi ga zadela kap, imel naj bi tudi sladkorno bolezen.

Pogreb severnokorejskega voditelja bo 28. decembra, do 29. decembra pa bodo v državi dnevi žalovanja. Uradni mediji v Pjongjangu so državljane po objavi novice o smrti državnega voditelja pozvali, naj "zvesto častijo spoštovanega tovariša Kim Jong Una," tretjega sina pokojnega Kima, ter "naj bodo z njim združeni v žalovanju".

O nasledniku je malo znanega

Kim Jong Unovo vodstvo zagotavlja nadaljevanje revolucije, ki jo je začel Kim Il Sung in nadaljeval Kim Jong Il, še piše v uradnem sporočilu. O Kim Jong Unu je sicer malo znanega, bil pa naj bi mlajši od 30 let.

Vsa država žaluje

Severno Korejo je po nenadni smrti "ljubljenega vodje" zajela nepopisna žalost. Na državni televiziji so predvajali posnetke jokajočih članov partije, ki se niso niti trudili brisati solz. "So v krču zaradi bolečine in obupa ob tej veliki izgubi," je poročala državna tiskovna agencija KCNA.

Severnokorejska televizija je pokazala člana partije, ki sta krčevito jokala in razbijala po mizah. "Ne morem verjeti. Kako je lahko odšel kar tako? Kaj naj zdaj naredimo?!" je v kamero ves iz sebe dejal Kang Tae Ho. "Tako se je trudil, da bi nam izboljšal življenje, zdaj pa nas je kar zapustil," pa je ihtel Hong Sun Ok.

V pripravljenosti so tudi v Južni Koreji

Po navedbah iz Seula so se v Severni Koreji že začele priprave na prenos oblasti na Kim Jong Una. Okrepili naj bi varnostne ukrepe, predvsem na meji z Južno Korejo, prav tako pa naj bi se okrepil varnostni nadzor nad prebivalci v državi.

Tudi južnokorejska vojska je po novici o Kimovi smrti povišala stopnjo pripravljenosti. Južna Koreja je zaprosila zaveznico, ZDA, ki imajo v Južni Koreji nameščenih 28.500 vojakov, naj povečajo svoj letalski in satelitski nadzor. Ob tem so južnokorejski predstavniki še sporočili, da doslej iz Severne Koreje ni bilo opaziti neobičajnih aktivnosti.

Južnokorejski predsednik Lee Myung Bak je sklical izredno sejo vlade in odpovedal vse preostale obveznosti. Hkrati je državljane Južne Koreje pozval, naj ostanejo mirni in se osredotočijo na vsakodnevne dejavnosti.

Sosedi sta uradno še vedno v vojni

Južna in Severna Koreja sta po korejski vojni (1950-1953) mednarodno-pravno gledano še vedno v vojnem stanju, saj vse do danes še nista podpisali mirovnega sporazuma.

Svet pozorno spremlja dogajanje

V svetu se medtem vrstijo odzivi na smrt severnokorejskega voditelja. Kot so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva, so pretreseni izvedeli za Kimovo smrt, ob tem pa izrazili "globoko sožalje" severnokorejskemu narodu.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je v odzivu dejal, da ZDA "pozorno spremljajo" novice o smrti severnokorejskega voditelja. Dodal je, da so ameriškega predsednika Baracka Obamo seznanili s Kimovo smrtjo, ameriški predsednik pa je v tesnem stiku z zavezniki v Južni Koreji in na Japonskem. ZDA "ostajajo zavezane stabilnosti na Korejskem polotoku ter svobodi in varnosti za naše zaveznike," je še dejal Carney.

Svet ne ve, kako bi se odzval na novico

Tako kot ZDA je tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, sicer Južnokorejec, med tistimi svetovnimi voditelji, ki pozorno spremljajo dogajanje. "Generalni sekretar je seznanjen z novico, ni pa predviden noben takojšen odziv," je dejal tiskovni predstavnik ZN Martin Nesirky.

Na Japonskem so po novici o Kimovi smrti sklicali izredno sejo vlade, na kateri naj bi se dogovorili o odzivu. Hkrati je premier Jošihiko Noda odredil pozornejše spremljanje dogajanja v Severni Koreji, tesno sodelovanje z ZDA, Kitajsko in Južno Korejo ter pripravljenost na nadaljnji nepredviden razvoj dogodkov.

EU poziva k miru

Državam, ki so izrekle sožalje Severni Koreji, se je pridružila tudi Rusija. Po navedbah ruskih medijev je ruski predsednik Dimitrij Medvedjev poslal sožalni telegram Kimovemu najmlajšemu sinu in najverjetnejšemu nasledniku Kim Jong Unu.

Evropska unija pa je bodočega severnokorejskega voditelja pozvala, naj ohrani mir na razdeljenem Korejskem polotoku. "EU pozorno spremlja razmere in računa na bodoče severnokorejsko vodstvo, da bo zavezano miru in stabilnosti na Korejskem polotoku," je v Kijevu izjavil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy.

STA


Najbolj brano