Mercatorju predlagani pristopi ne ustrezajo

Mercator bo podprl prodajo večinskega deleža družbe Agrokorju le pod pogojem, da bodo predhodno ustrezno zaščiteni ključni interesi skupine Mercator. Prodajalcem noben od predlaganih pristopov za zaščito ne ustreza in obenem močno priporočajo upravi, da zagotovi potreben material za skrbni pregled, zahtevan s strani Agrokorja in partnerjev.

Mercator bo podprl prodajo večinskega deleža družbe Agrokorju le pod pogojem, da bodo predhodno ustrezno zaščiteni ključni interesi skupine Mercator Foto: Leo Caharija
Mercator bo podprl prodajo večinskega deleža družbe Agrokorju le pod pogojem, da bodo predhodno ustrezno zaščiteni ključni interesi skupine Mercator Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA> Uprava Mercatorja je konzorciju prodajalcev predlagala pet možnih pristopov v zvezi z zaščito Mercatorja, vendar so prodajalci v ponedeljek v strogo zaupnem pismu sporočili, da noben od teh pristopov zanje ni sprejemljiv.

Takšno stališče v trgovcu težko sprejemajo, saj so prepričani, da bi bilo ob zadostni volji zagotovo mogoče uveljaviti vsaj kakšnega od predlaganih pristopov.

Uprava Mercatorja je tudi zavrnila vabilo prodajalcev na razgovor z njihovimi pravnimi in finančnimi svetovalci glede predstavitve elementov prodajne pogodbe. “Če želite, da skupaj z našimi finančnimi in pravnimi svetovalci preučimo vsebino pogodbe, nam posredujte njen izvod in bomo to storili. Če bo po analizi karkoli nejasnega, se bodo naši pravni strokovnjaki z veseljem obrnili na vaše,” je v pismu dodal prvi mož Mercatorja Žiga Debeljak.

Prodajalci so upravo Mercatorja povabili na sestanek, ki naj bi bil v sredo ob 10. uri. Na njem bi njihov finančni svetovalec ING skupaj s pravnimi svetovalci Kavčič, Rogl in Bračun ter Weil, Gotshal & Manges članom uprave in nadzornega sveta Mercatorja predstavil zagotovljeno varnost, ki jo kupoprodajna pogodba predstavlja za podjetje.

“Če drugega ne, bi pogodbena določila glede zavarovanja interesov Mercatorja lahko vsaj vnaprej uskladili z nami, kar smo ponudili v dopisu 13. decembra, pa tudi tega niste storili,” v pismu prodajalcem odgovarja uprava Mercatorja.

Uprava v pismu vztraja, da je pogoj za kakršnokoli podporo prodajnemu postopku predhodna ustrezna zaščita interesov skupine in njenih zaposlenih. “Ta pogoj je neodvisen od vrste razmerja med konzorcijem prodajalcev in zainteresiranim kupcem. V tem trenutku nimamo nobenih dokazov o tem, da bi bil katerikoli interes skupine Mercator na ustrezen način zaščiten, tveganja, na katera smo opozarjali, pa ustrezno odpravljena,” izpostavlja v pismu Mercator.

STA


Najbolj brano