Janši zadeva Patria še štiri leta uničuje življenje

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je po dobrih osmih urah končala današnja glavna obravnava v zadevi Patria, ki je minila v znamenju zagovorov štirih od petih obtoženih. Predsednik SDS Janez Janša je po obravnavi dejal, da mu ta afera že četrto leto uničuje življenje.

Janez Janša pravi, da zadeva Patria presega obsodbe iz prejšnjega režima  Foto: Nada Mihajlovic
Janez Janša pravi, da zadeva Patria presega obsodbe iz prejšnjega režima  Foto: Nada Mihajlovic

LJUBLJANA>Janez Janša je po obravnavi pojasnil, da so danes slišali za najave naslednjih narokov sojenja. Dvorana je po njegovih besedah rezervirana vsak ponedeljek naslednje leto, kar pomeni, da se bo "slovenskim davkoplačevalcem še naprej jemal denar iz žepa za neko farso, ki po vsakem naroku postaja še bolj očitna kot taka".

Glede vsebine današnjega zagovora je povedal, da je bila korespondenca med lobisti, ki je bila podlaga za obtožbo, "eno samo dvigovanje lastne cene, tudi za ceno velikih laži". V delu obtožnega predloga, ki se nanaša na Janšo, gre po njegovih besedah za prazno obtožbo. "Lahko bi se smejali, vendar to zame ni smešno. To meni že četrto leto uničuje življenje," je pojasnil.

Zadeva presega obtožbe prejšnjega režima

Ponovno je izpostavil, da se mora braniti pred očitki, da je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel obljubo nagrade za druge, da bi izkoristil svoj vpliv. "Zadeva je popolnoma absurdna, presega celo obtožbe iz prejšnjega režima, ko smo hodili na sodišče zaradi verbalnega delikta," je še poudaril Janša.

Sojenje je konstrukt

Brigadir Tone Krkovič pa je ocenil, da je danes prepričljivo ovrgel vse obtožbe na svoj račun in da na koncu obravnave ne bo razloga za njegovo obsodbo. "Za kaj takega, kar meni pripisujejo, bi me morda lahko obsodili v kakšni Severni Koreji, na Kubi pa verjetno že težko," je dejal. Krkovič je namreč prepričan, da je celotna zadeva konstrukt, in sicer zaradi parlamentarnih volitev leta 2008, nato pa da se je "vse skupaj podaljšalo in je marsikomu prišlo prav tudi na preteklih volitvah".

Lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič je danes na sodišču v zagovoru pojasnil, da začetnice "JZ", "TK" in stranka, ki se omenjajo v nekem zapisu, niso Jože Zagožen, Tone Krkovič in stranka SDS, temveč poslovni partnerji v projektu proizvodnje biomase. Za koga natančneje gre, pred novinarji po današnji obravnavi ni želel pojasniti. Dejal je, da bodo že prišli na sodišče kot priče.

Nekdanji direktor HSE Jože Zagožen pa je na vprašanje, zakaj se ni želel danes zagovarjati, dejal, da se res ni, ampak da je sodnica prebrala njegov zagovor iz preiskave in ga nato večkrat tudi povzela. Sojenje se nadaljuje januarja.

STA


Najbolj brano