Janković je predsedniku vlade in sindikatom pisal glede interventnega zakona

Najverjetnejši novi mandatar Zoran Janković je na predsednika vlade in Konfederacijo sindikatov javnega sektorja naslovil pismi, v katerih poudarja nujnost sprejema interventnega zakona. V pismu konfederaciji tudi predlaga, da bi se napredovanja javnih uslužbencev odložila za pol leta.

Vlada v odhajanju se bo morala ukvarjati še z interventnim zakonom Foto: STA
Vlada v odhajanju se bo morala ukvarjati še z interventnim zakonom Foto: STA

LJUBLJANA> Predsednik Pozitivne Slovenije in najverjetnejši novi mandatar Zoran Janković je na predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja naslovil pismo, v katerem poudarja, da je treba v parlamentarno proceduro ponovno vložiti interventni zakon, tako da bi ta lahko začel veljati 1. januarja 2012, je pojasnil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica. Da bi se to zgodilo, bi moral državni zbor zakon obravnavati po nujnem postopku, to pa je mogoče le, če ga predlaga vlada.

Sindikatom ponuja kompromis

Janković je na temo interventnega zakona pisal tudi Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Branimir Štrukelj. Kot so zapisali, se Janković v pismu zavzema za takojšnji sprejem interventnega zakona. Celotnega predloga interventnega zakona Janković ni poslal, ampak le predloge, ki se nanašajo na javne uslužbence, je pojasnil Štrukelj.

Tako sindikatom v sprejem predlaga vmesno rešitev med zakonom, ki ga je pripravila vlada Boruta Pahorja, in zahtevami konfederacije, in sicer da bi odložili napredovanje javnih uslužbencev za pol leta.

Odgovore bo dobil jutri

Vlada bo Jankovićeve predloge obravnavala predvidoma v torek popoldne. Prav tako v torek se bo do Jankovićevega predloga opredelilo tudi predsedstvo konfederacije.

Sprejem zakona je nujen

Janković sicer v obeh pismih omenja, da je zakon nujen za stabilizacijo javnih financ. Brez sprejema interventnega zakona se namreč po novem letu obeta približno 300 milijonov evrov več izdatkov, med drugim za plače javnih uslužbencev. Janković sicer še vedno verjame, da je interventni zakon lahko sprejet še letos, je pritrdil danes ob robu dogodka, v okviru katerega je Ljubljančane opozarjal na nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev.

Vlada je breme preložila na Jankovića

Vlada, ki opravlja tekoče posle, je sicer predlagala različico interventnega zakona, s katerim je nameravala zamrzniti plače v javnem sektorju, pokojnine in socialne transferje v letu 2012. Vlada je želela predlog zakona uvrstiti že na oktobrsko sejo državnega zbora po nujnem postopku, a je kolegij predsednika DZ to zavrnil.

Iz vlade so sicer že dopoldne sindikatom sporočili, da bodo vse aktivnosti za pripravo interventnega zakona, vključno s pogajanji s sindikati, prepustili relativnemu zmagovalcu volitev Zoranu Jankoviću in novoizvoljenemu državnemu zboru. Je pa vlada usklajen zakon pripravljena takoj vložiti v DZ po nujnem postopku.

Sindikati se že usklajujejo z Jankovićem

Kot je povedal Pavlica, ki se je danes na temo interventnega zakona srečal tudi z namestnikom premiera Mitjo Gasparijem, si sindikati želijo garancije od bodočega DZ in vlade. Zato se Pavlica tudi sprašuje o smiselnosti srečanja aktualne vlade s sindikati. Predvideva pa, da se sindikati že usklajujejo z Jankovićem in to tudi tisti, ki pravijo, da se ne.

Za sprejem samega zakona sicer soglasje sindikatov ni potrebno, a je več političnih strank izpostavilo, da neusklajenega predloga zakona ne bi podprle. Pavlica je prepričan, da bodo morali sindikati odgovorno oceniti, v kakšnem stanju je država in kakšne so lahko posledice nesprejema tega zakona.

STA


Najbolj brano