Napadalec v Sarajevu je že stari znanec policije

Srbska policija je po petkovem napadu na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu, ki ga je izvedel napadalec iz Novega Pazarja v Srbiji, aretirala 15 ljudi, domnevno povezanih z radikalnim islamističnim gibanjem vahabitov. Policija je po poročanju medijev preiskala 18 objektov v Novem Pazarju, Sjenici in Tutinu ter zasegla številne predmete.

Mevlid Jašarević je v petek popoldne streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu Foto: Dado Ruvic
Mevlid Jašarević je v petek popoldne streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu Foto: Dado Ruvic

BEOGRAD, SARAJEVO> Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta je policija v Novem Pazarju, od koder prihaja napadalec, aretirala enajst ljudi, po dva pa v Sjenici in Tutinu. Direktor srbske policije Milorad Veljović je za Beto potrdil, da so ob preiskavi objektov odvzeli več prenosnih računalnikov, zgoščenk, telefonskih kartic in knjig.

Že v petek zvečer je srbska policija v Novem Pazarju opravila preiskavo na domu 23-letnega napadalca Mevlida Jašarevića, ki je v petek popoldne streljal na ameriško veleposlaništvo v Sarajevu. Jašarević je sicer lani živel v kraju Gornja Maoča v osrednji BiH, ki velja za trdnjavo islamskih skrajnežev v BiH.

Tiskovna predstavnica policije v Sarajevu je v petek potrdila, da je napadalec dobil le lažjo rano v nogo in so ga prepeljali v bolnišnico. V napadu sta bila ranjena policista, ki sta varovala veleposlaništvo, medtem ko diplomati in zaposleni na veleposlaništvu po navedbah State Departmenta niso bili poškodovani.

Mevlid Jašarević je srbski policiji že znan. Aretirala ga je že lani v Novem Pazarju med obiskom ameriške veleposlanice v Srbiji Mary Warlick. Takrat je imel pri sebi nož. Leta 2005 pa so ga prijeli na Dunaju zaradi ropa in ga po triletni zaporni kazni izgnali v Srbijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

STA


Najbolj brano