Na Primorskem stavke modrih halj ne bo

Stavka medicinskih sester intenzivne terapije v ljubljanskem kliničnem centru vzbuja ugibanja in strah, da bo pljusnila tudi v primorski regionalni bolnišnici. Sindikalni predstavniki oboje zanikajo. Vlada in zdravstveno ministrstvo sta se že lotila sistemske ureditve sestrskih plač.

Medicinske sestre iz izolske in šempetrske bolnišnice se ne bodo pridružile stavki Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Medicinske sestre iz izolske in šempetrske bolnišnice se ne bodo pridružile stavki Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, PRIMORSKA> Vzrok za stavko medicinskih sester v kliničnem centru (KC) je ukinitev izplačila za dvojna napredovanja - za delo srednje medicinske sestre in za delo diplomirane, če srednja opravlja tudi naloge diplomirane. Sestre s KC imajo kombinirane pogodbe - v 20 odstotkih za srednjo, v 80 odstotkih za diplomirano. V regionalnih bolnišnicah je to delo drugače - praviloma slabše - vrednoteno in se razlikuje od ustanove do ustanove.

600 evrov manj kot prej

V KC pa je zdaj sporno neupoštevanje s stažem pridobljenih napredovanj, če srednja sestra kasneje diplomira. Že pred tem je napredovala, kar se ji je poznalo pri plači, po diplomi dobiva začetno plačo diplomirane sestre. Ta je lahko celo za 600 evrov manjša kot prej. Vodstvo KC je ta režim uvedlo pred več kot letom, ko se je izkazalo, da sestre niso upravičene do dodatkov in prenosa napredovanj. Zdaj se sindikat in vodstvo KC pogajata, sodelovanje je ponudil tudi zdravstveni minister Dorjan Marušič, ki zagovarja mediacijo in sistemske rešitve.

Stavke ne podpirajo

“Gre za majhen del medicinskih sester v KC. Sistem ni enak v vseh bolnišnicah,” pravi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar. “Združujemo glavnino medicinskih sester v državi, tudi na Primorskem. Te stavke ne podpiramo, saj zagovarjamo sistemsko ureditev sestrskih plač, za vso državo. Ministrstvo si zdaj za to prizadeva. Če bo tak dogovor ponudilo, ga bomo podpisali. Gre za zelo zapleten sistem sestrskih plač, ki terja celovito ureditev.” Mlakarjeva pravi, da je v primorski regionalnih bolnišnicah večina sester v njihovem sindikatu. “Ni informacij, da bi se pridružile stavki v KC.”

Diana Nastovski Marjanovič, regijska koordinatorka in članica republiškega odbora omenjenega sindikata, sicer zaposlena v izolski bolnišnici, potrjuje, da sestre na Primorskem ne nameravajo stavkati. “Stavka le en profil, mi terjamo celovito ureditev vseh sestrskih plač. Podpiramo pa stavkajoče v njihovih prizadevanjih. Hkrati bo treba urediti tudi napredovanja, zlasti, ko gre za naloge diplomiranih sester, ki jih opravljajo srednje.”

Štejejo tudi izkušnje

Gre za vrsto nesmislov v sistemu nagrajevanja srednjih medicinskih, ocenjuje Peter Majcen, predsednik Konfederacije sindikatov '90.

“Na to že dolgo opozarjamo skupaj s sindikatom Pergam, oboji imamo med člani tudi medicinske sestre. Srednje sestre, ki že leta opravljajo delo diplomiranih, morajo imeti to formalno priznano. Ko diplomirajo, morajo ohraniti že dosežena napredovanja in s tem višjo plačo.“

Majcen predlaga, da bi zglede poiskali v izobraževanju - za poklic vzgojiteljic. “V zdravstvu dela veliko usposobljenih srednjih medicinskih sester, ki so uvajale v delo diplomirane sestre. Slednje so mlajši poklic. Vsak mora biti plačan tudi po kakovosti, ki jo narekuje usposobljenost.”

JASNA ARKO


Najbolj brano