Air France odpovedal petino letov, Quantas prekinil stavko

Francoski letalski prevoznik Air France je zaradi stavke kabinskega osebja, ki se ne strinja z napovedanim zmanjšanjem njihovega števila na nekaterih letih, že drugi dan zapored odpovedal 20 odstotkov svojih letov. Avstralski regulator pa je prekinil stavko kabinskega osebja Qantasa, ki je v soboto prizemljila celotno floto.

Air France je odpovedal 20 odstotkov letov zaradi stavke kabinskega osebja (Foto: Reuters)
Air France je odpovedal 20 odstotkov letov zaradi stavke kabinskega osebja (Foto: Reuters)  

PARIZ, SYDNEY> Na poziv šestih sindikatov je kabinsko osebje začelo s stavko, zaradi katere je bilo v soboto odpovedanih 12 odstotkov letov, danes pa 20 odstotkov. Stavka je napovedana za pet dni in to ravno v obdobju, ko se zaradi praznika številni Francozi odpravljajo na potovanje.

Air France je pred kratkim objavil poročilo o izgubi v višini 200 milijonov evrov v prvem četrtletju letošnjega leta, zaradi česar družba išče ukrepe, ki bi jo naredili bolj konkurenčno.

Regulator prekinil stavko

Avstralski regulator Fair Work Australia pa je danes odločil, da se mora stavka kabinskega osebja letalskega prevoznika Qantas, ki traja od sobote, nemudoma prekiniti. Odločitev je regulator sprejel po 14-urnem posvetovanju s predstavniki družbe Qantas, avstralske vlade in sindikatov.

Regulator, ki deluje kot neke vrste gospodarsko razsodišče in mu je odločanje v tej zadevi naložila avstralska premierka Julia Gillard, je odločil, da se mora stavka prekiniti za 21 dni. V tem času bodo predstavniki družbe in sindikatov skušali doseči dogovor o plačah in načrtovanem prestrukturiranju podjetja, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Izvršni direktor Qantasa Alan Joyce je po odločitvi regulatorja že napovedal, da bodo Qantasova letala poletela v najkrajšem možnem času, najverjetneje že v ponedeljek popoldan po avstralskem času. Opravičil se je potnikom, "ki so bili prizadeti zaradi stavke sindikatov v zadnji mesecih in predvsem v zadnjih nekaj dneh".

Avstralski Qantas je v soboto zaradi stavke zaposlenih prizemljil celotno floto letal. Kabinsko osebje Qantasa se je za stavko odločilo zaradi načrtovanega širjenja Qantasa v Azijo, saj se sindikati bojijo, da bodo avstralske uslužbence zamenjali s cenejšo delovno silo.

Zaradi stavke, ki po podatkih avstralske vlade avstralskemu gospodarstvu vsako uro povzroči na desetine milijonov dolarjev škode, je na tleh ostalo že več kot 68.000 potnikov na 447 letih v 22 mestih po vsem svetu.

STA


Najbolj brano