NLB je pridelal 114 milijonov evrov izgube

Nova Ljubljanska banka (NLB) je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo v višini 113,9 milijona evrov, njena celotna skupina pa 96,3 milijona evrov. Nadzorni svet banke med vzroki za takšen rezultat izpostavlja oblikovanje oslabitev za kreditna tveganja.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA> Kreditna tveganja imajo na poslovanje banke in skupine še vedno močan vpliv, je v sporočilu po seji zapisal predsednik nadzornega sveta NLB Marko Simoneti. NLB je do konca septembra oblikovala za 264,2 milijona evrov dodatnih oslabitev in rezervacij, kar je 49 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so se oslabitve in rezervacije v celotni skupini povečale za 22 odstotkov na 306,9 milijona evrov.

Položaj se umirja

Zelo intenzivno zaostrovanje razmer in veliko število insolvenčnih postopkov je bilo značilno ravno za tretje četrtletje, ustrezno oblikovanje oslabitev za kreditna tveganja pojasnjujejo v NLB. V tem mesecu se položaj umirja, tako da je v zadnjem četrtletju pričakovati tudi zmanjšano potrebo po dodatnih oslabitvah in s tem manjši pritisk na rezultat banke ob koncu leta.

Stroške so znižali za štiri odstotke

Skupina NLB je v devetih mesecih ustvarila dobiček pred rezervacijami v višini 187,6 milijona evrov, matična banka pa v višini 126,5 milijona evrov.

Nadzorniki so se seznanili tudi z aktivnostmi na področju zniževanja stroškov poslovanja in zmanjševanja števila zaposlenih. Ti tečejo skladno z zastavljenimi cilji ter že kažejo rezultate, v še večji meri pa bodo njihovi učinki prišli do izraza v prihodnjem letu. Stroški banke so bili tako v treh četrtletjih za preko deset milijonov evrov oziroma za štiri odstotke nižji kot v enakem obdobju lani.

Z dokapitalizacijo bo NLB odpornejša proti šokom

Nadzorniki so pozdravili sklepe današnje skupščine, na kateri so delničarji potrdili spremembo statuta banke, potrebno za izvedbo dokapitalizacije. Dokapitalizacija, ki je posledica zahteve Banke Slovenije, bo kapitalsko okrepila banko, da bo bolj stabilna in bolj odporna tudi proti morebitnim novim šokom iz okolja, hkrati pa je skladna tudi z aktualnimi aktivnostmi Evropske agencije za nadzor v bančnem sektorju, je na skupščini povedal predsednik uprave največje slovenske banke Božo Jašovič.

STA


Najbolj brano