Mobitelu grozi 3,7 milijona evra kazni

Mobitel naj bi z uvedbo paketa Itak Džabest zaradi cenovne diskriminacije in nižanja cen neposredno negativno vplival na poslovanje vseh operaterjev, piše v današnjih Financah po navedbah Tušmobila.

Mobitel naj bi z uvedbo paketa Itak Džabest zaradi cenovne diskriminacije in nižanja cen neposredno negativno vplival na poslovanje vseh operaterjev
Mobitel naj bi z uvedbo paketa Itak Džabest zaradi cenovne diskriminacije in nižanja cen neposredno negativno vplival na poslovanje vseh operaterjev 

LJUBLJANA> Tušmobil se je zaradi Mobitelovega naročniškega paketa Džabest v začetku leta 2009 pritožil na urad za varstvo konkurence, ki je tudi uvedel postopek. Tušmobil je v prijavi Mobitelu očital, da je od uvedbe Džabesta novembra 2008 vodil cenovno politiko posrednega ali neposrednega določanja nepoštenih prodajnih cen, češ da so končne cene prenizke glede na variabilne stroške, kar bi lahko pomenilo cenovno izrivanje konkurence. V Tušmobilu še dodajajo, da bi danes imeli več kot pol milijona uporabnikov, če Džabesta ne bi bilo.

Urad za varstvo konkurence je že pred časom strankam v postopku posredoval povzetek relevantnih dejstev v zvezi s primerom Mobitelovega naročniškega paketa Itak Džabest, je povedal direktor urada Damjan Matičič. Dodal je, da se odločbo urada v tem primeru lahko pričakuje do konca leta. Podrobnosti iz povzetka ni razkril, po pisanju portala Finance.si pa naj bi v njem pisalo, da je Mobitel v tem primeru zlorabil prevladujoči položaj.

Urad za varstvo konkurence bi povzetek izdal že prej, če ne bi prišlo vmes do pripojitve Mobitela h krovni družbi Telekom Slovenije, kar je nekoliko zavleklo pravne postopke. Poleg Mobitela oziroma Telekoma kot njegovega pravnega naslednika po letošnji pripojitvi je urad povzetek posredoval še Tušmobilu in Evropski komisiji, pišejo Finance.

Mobitel je lani ustvaril 37 milijonov evrov dobička

V kolikor bi v tej upravni odločbi ugotovili kršitev zakonodaje, bi temu sledila prekrškovna odločba in ena od možnih kazni je denarna kazen v višini do deset odstotkov čistega dobička, ki ga je kršitelj ustvaril v predhodnem letu v dejavnosti, na katero se nanaša kršitev. Mobitel je lani ustvaril skupno dobrih 37 milijonov evrov čistega dobička.

Simobil je tožil tudi Evropsko komisijo

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je pred časom na Sodišču EU vložil tožbo proti Evropski komisiji, ker ni preiskala domnevne Mobitelove zlorabe prevladujočega položaja s paketom Džabest, ki da je Mobitelovim tekmecem povzročila nekaj 100 milijonov evrov škode. V Evropski komisiji v Bruslju Simobilove očitke zavračajo.

STA


Najbolj brano