V Berlinu so ujeli požigalca dragih avtomobilov

Poleti je v Berlinu nekdo zažgal več deset avtomobilov dragih znamk. Berlinska policija je za zažige obtožila 27-letnega pleskarja, ki so mu prišli na sled na podlagi posnetkov z javnih prevoznih sredstev. Na zaslišanju v petek je moški vsa očitana mu dejanja priznal.

Berlinski požigalec se je spravil nad drage avtomobile. Fotografija je simbolična Foto: Pu Koper
Berlinski požigalec se je spravil nad drage avtomobile. Fotografija je simbolična Foto: Pu Koper

BERLIN> Kot razlog je navedel osebne frustracije in denarno stisko zaradi brezposelnosti, je še sporočila policija, ki je povezave s skrajno levico izključila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grozi mu od enega do 15 let zapora

Če bo obsojen, moškemu grozi od enega do 15 let zaporne kazni, poleg tega pa naj bi zavarovalnice od njega zahtevale več milijonov evrov, ki so jih zaradi škode izplačale lastnikom zažganih avtomobilov, še piše dpa.

Obtoženec je priznal, da je med junijem in avgustom letos zažgal 67 avtomobilov znamk audi, bmw in mercedes. Še 35 avtomobilov je bilo pri tem poškodovanih. Storilec naj bi uporabil vžigalnik za žar, čeprav policija v nedeljo ni želela podati podrobnega opisa izvedbe zažigov.

Prepoznali so ga po naključju

Policija je storilcu prišla na sled po pregledu videoposnetkov na podzemni železnici in avtobusu. 27-letni pleskar naj bi zbudil njihovo pozornost, ker se je 23. avgusta malo pred zažigom na zahodu Berlina pripeljal na območje in ga takoj po dejanju tudi zapustil.

Policisti so moškega nekaj dni pozneje po naključju prepoznali na ulici in mu sledili, nato pa so ga v naslednjih mesecih opazovali. Policija je v tem času obdelala tudi podatke z njegovega prenosnega telefona. Ko so preiskovalci zbrali dovolj indicev, so se ga odločili zaslišati in moški je v petek vsa dejanja priznal.

STA


Najbolj brano